×
WomanOnly

Poctivá kulajda voní po houbách a kopru. Pochutnejte si na výborné krémové polévce

Recept na kulajdu

Hustá polévka s charakteristickou chutí i vůní vás okamžitě přenese na jich Čech, odkud pochází. Díky její sytosti ji můžete podávat i jako hlavní chod. A jak se připravuje opravdu poctivá kulajda? Máme pro vás hned několik receptů.

Receptů je jako hub po dešti

Tradiční kulajda se připravuje z brambor, smetany, hub, kopru a vajíček. Univerzální recept však neexistuje a každý si hutnou polévku může upravit podle svých chutí a preferencí. Naprosto běžná je např. kulajda z mléka místo smetany, případně kulajda bez kopru. Klíčové je použít kvalitní suroviny, díky kterým bude polévka skvěle chutnat.

Krkonošská kulajda

Ingredience:

  • 6 středně velkých brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 hrnky hub
  • 4 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce kopru
  • 3 kuličky celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • špetka kmínu
  • 2 bobkové listy
  • špetka soli

Postup:

  1. Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  3. Houby i brambory povařte v osolené vodě s veškerým kořením. Vody stačí méně, aby polévka nebyla ve výsledku příliš řídká.
  4. Jakmile jsou brambory uvařené, přidejte smetanu rozkvedlanou s moukou a krátce spolu povařte.
  5. Poté dle chuti dosolte, přidejte ocet a nasekaný kopr.
  6. Vejce rozklepněte a nalijte do polévky. Nechte projít varem 3 minuty a dalších 5 minut nechte vejce dojít mimo plotýnku.
  7. Polévku podávejte s čerstvým pečivem.

Chřestová polévka: 4 skvělé recepty se smetanou i bez

Slovenská kulajda

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 0,5 kg brambor
  • 2 hrnky hub
  • 2 vejce
  • špetka kmínu
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce másla
  • balení kysané smetany
  • 2 lžíce octa
  • špetka soli
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý kopr

Recept:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
  2. Do hrnce dejte kousek másla a cibuli na něm opražte.
  3. Zalijte litrem vody a přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, kmín a pokrájené houby. Vše uvařte doměkka.
  4. Z másla a mouky připravte jíšku a vmíchejte ji do polévky. Krátce povařte.
  5. Přidejte kysanou smetanu a dochuťte solí a octem.
  6. Polévku odstavte z plotny a vlijte do ní rozkvedlaná vajíčka. Pořádně promíchejte, aby se v polévce neutvořily hrudky.
  7. Nakonec dochuťte čerstvě nasekanou petrželkou a koprem.

Kulajda z nakládaných hub

Ingredience:

  • 3 brambory
  • 1 hrnek nakládaných hub
  • 3 lžíce mouky
  • máslo
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 3 lžíce jemně nasekaného kopru
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky
  • ocet
  • cukr
  • bílý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Dejte do hrnce s vodou, přidejte trochu soli a vařte do změknutí.
  2. Nakládané houby přeceďte, a pokud jsou příliš kyselé, propláchněte je vodou.
  3. Do jiného hrnce dejte trochu másla, dejte k němu houby a krátce osmahněte.
  4. Přisypte mouku, která společně s máslem vytvoří jíšku.
  5. Nechte jíšku zezlátnout a poté ji přelijte uvařený brambory i s vodou.
  6. Nyní do polévky rozklepněte za stálého míchání vajíčka a nechte krátce povařit.
  7. Přidejte nasekaný kopr a petrželku.
  8. Do polévky vlijte smetanu, promíchejte a ochutnejte. Podle chuti přidejte sůl, pepř, cukr a ocet.

Frankfurtská polévka našich babiček. Vyzkoušejte českou klasiku

Kulajda ala cuketka

Ingredience

  • 0,5 kg brambor
  • 300 g čerstvých pravých hřibů nebo hrst sušených
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 150 ml tučné smetany
  • 2 vařená vejce
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • svazek čerstvého kopru
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • pepř
  • kmín

Postup:

  1. Pokud do receptu použijete houby sušené, dejte je předem namočit do misky s horkou vodou. Po pár minutách změknou.
  2. Čerstvé houby nakrájejte na kostky a orestujte je v hrnci na másle. Jakmile začnou houby chytat barvu, přidejte mouku, promíchejte a krátce restujte.
  3. Zalijte vývarem a přidejte oloupané a pokrájené brambory.
  4. Dochuťte kmínem a solí.
  5. Přiveďte k varu a vařte alespoň 25 minut.
  6. Do polévky vmíchejte smetanu a nechte krátce probublat.
  7. Přidejte podle chuti ocet, cukr, pepř a sůl.
  8. Na závěr patří čerstvě nasekaný kopr.
  9. Podávejte s vařeným vajíčkem a snítkou kopru.


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*