×
WomanOnly

Pomazánka z avokáda a další 4 recepty pro silvestrovské pohoštění

Pomazánka z avokáda
Foto: Lenka Rejfířová

Co nabídnout hostům k oslavě konce roku? Namazaným kouskem pečiva nikdy nic nezkazíte. Inspirujte se našimi recepty na skvělé a slavnostní pomazánky, kterými hladové návštěvníky nejen nasytíte, ale také okouzlíte chutí jednoduše připravených dobrot.

Silvestrovská noc nám dává jedinečnou příležitost sejít se s přáteli a vychutnat si s nimi dobré jídlo a pití. Vyzkoušejte naše recepty – množství je vždy uvedeno zhruba pro 4 osoby, suroviny proto navyšte, nebo uberte podle potřeby.

1. Tvarůžková pomazánka s pivem

Olomoucké tvarůžky dělí české strávníky na dva tábory – jedni je milují a druzí je nemohou doslova ani cítit – pivní pomazánka nejspíš donutí ty zdrženlivější změnit názor, je prostě neodolatelná!

Ingredience

  • 100 g olomouckých tvarůžků
  • 150 g pomazánkového másla
  • 100 g polotučného tvarohu
  • pivo podle chuti
  • sušená pálivá paprika

Tvarůžky nastrouhejte a smíchejte s pomazánkovým máslem a tvarohem. Podle chutí přidejte špetku pálivé papriky, osolte a opepřete. Zalijte pivem tak, aby se hmota zředila a je hotovo.

Tip! Pro zpestření můžete do pomazánky přidat čerstvou papriku, nakrájenou na drobné kostičky.

2. Guacamole

Guacamole je tradiční mexická omáčka, která se podává s křupavými nachos, nebo osmaženými kousky tortilly. Charakteristickou zelenou barvu jí dodává avokádo.

Ingredience:

  • 2 avokáda
  • 160 g cibule nakrájené na kostičky
  • 100 g rajčat na kostičky
  • 60 g zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z limetky
  • pár lístků koriandru (nebo lžička sušeného)

Avokáda rokrojte podélně na polovinu, odstraňte jádra a vydlabejte z nich dužinu, kterou vidličkou rozmačkejte.

Nakrájenou cibuli smíchejte v míse se smetanou, osolte a opepřete dle chuti, a přidejte rozmačkanou avokádovou dužinu.

Mexičané na avokádovou omáčku nadají dopustit. Naučte se guacamole i vy!

Přidejte rajčata, česnek a zakápněte několika kapkami limetkové šťávy (lze použít i citronovou). Přidejte koriandr a promíchejte, případně dochuťte solí a pepřem.

Podávejte s lupínky nachos a zapíjejte nejlépe vychlazeným pivem.

3. Pomazánka á la krab

Krabí tyčinky sice nemají s krabem nic společného, mají ale charakteristickou rybí chuť, a společně s bílým jogurtem a mrkví vytvářejí jedinečnou kombinaci, která je navíc lákavá i na pohled.

Ingredience

  • 250 g krabích tyčinek (surimi)
  • 250 g bílého jogurtu
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 střední mrkve

Krabí tyčinky a mrkev nastrouháme, promícháme s ostatními ingrediencemi a dle chuti osolíme.

Tip! Pokud chcete mít pomazánku úplně hladkou a lososově růžovou, připravte ji v mixéru.

4. Pomazánka s kozím sýrem

Pomazánka z kozího sýra je to pravé pro mlsné gurmány, pro které není žádná delikatesa dost dobrá. Ke kozím jednohubkám se na ozdobu skvěle hodí kulička hroznového vína.

Ingredience

  • 250 g čerstvého kozího sýra
  • 200 g bílého jogurtu
  • 50 g polotučného tvarohu
  • 1 nakrájené rajče bez jadérek

Sýr rozmačkejte a smíchejte s ostatními surovinami. Kozí sýr je dostatečně aromatický, proto sůl není potřeba.

Tip! Kozí sýr můžete nahradit jiným aromatickým sýrem, např. nivou nebo gorgonzolou.

Pomazánka s česnekem je jednoduše klasika, a mezi pěticí nejlepších pomazánek pro slavnostní příležitosti nesmí chybět.

5. Jednoduchá česneková pomazánka

Ingredience

  • 250 g tvarohu
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 palička česneku (silného českého jen pár stroužků)

Česnek prolisujte a smíchejte s tvarohem a majonézou.

Tip! Tvaroh můžete z části nebo zcela nahradit pomazánkovým máslem a do pomazánky lze přidat eidam nakrájený na kostičky.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*