×
WomanOnly

Jak chutná koriandr a do jakých jídel ho použít?

Koriandr

Koriandr je velmi specifické koření s mnoha zajímavými účinky a použitím. Někteří lidé koriandr milují a nedají na něj dopustit, jiní ho nenávidí. Říká se o něm, že páchne po myšině a chutná po mýdle, ale není to zase tak úplně pravda. Jak si ho můžeme vypěstovat a v jakých jídlech koriandr vyniká?

Koriandr – pěstování

Koriandr setý (Coriandrum sativum) pochází ze Středomoří. Pěstoval se už ve starověké Indii a Egyptě. Jedná se o miříkovitou jednoletou rostlinu s typickou vůní a chutí, kterou si ale dnes již můžete vypěstovat doma na zahrádce. Koriandr kvete v létě, a to od června do července. Využívají se jeho semínka plná silic, vitamínů a mnoha dalších účinných látek. Stříhat koriandr se ale dá i celý (nať s listy), v podstatě lze využít celou rostlinu, protože za léčivý se považuje dokonce i jeho kořen.

Pěstovat koriandr můžete jak na zahrádce, tak třeba v květináči doma za oknem a jednoduše si stříhat čerstvé lístky koriandru dle potřeby. Pro pěstování semínek koriandru se ale spíše vyplatí zasadit si koriandr do záhonku. Koriandr sazenička se vysévá až po “třech zmrzlých mužích” v druhé polovině května do záhonku. Předpěstovat koriandr ze semínek si můžete v květináči od března či dubna.

Lístky koriandru se dají sklízet kdykoliv, obvykle v průběhu léta, semena koriandru se objevují až koncem srpna. Sklízejí se až když zhnědnou, ale předtím než začnou sama opadávat. Poté je doma nasucho opražte, rozemelte a uchovejte.

Recepty: Domácí hranolky na 3 způsoby. Které si zamilujete vy?

Koriandr a jeho účinky

Koriandr je považován za léčivou rostlinu a předně je potřeba znát jeho účinky. Zatímco semínka koriandru známe jako koření, využívají se také jeho listy a kořeny. Semena a kořen koriandru však údajně mají nejsilnější účinky.

Koriandr má protizánětlivé účinky, podporuje dobré trávení a chuť k jídlu, působí proti nadýmání, má lehce sedativní účinek, celkově uklidňuje a povzbuzuje dobrou náladu. Silice koriandru se využívá v aromaterapii nebo se také přidává do mastí proti bolestem svalů a kloubů. Koriandr i působí proti kašli, odhleňuje, působí protizánětlivě na celý trávicí trakt i na dýchací cesty, podporuje činnost jater a žlučníku, působí i jako afrodiziakum a celkově posiluje imunitu. Ideální je v kombinaci s anýzem a kmínem, kdy se uplatňuje u břišních kolik a k uvolnění svalů.

Kořen koriandru se pak dá využít i podobně jako závor. Lze z něj připravit léčivý odvar, nebo ho můžete i svařit ve víně. Odvar z kořene koriandru se dá přidat třeba do šťávy pod maso, společně se zeleninou.

Koriandr v kuchyni

Koriandr je v kuchyni v podstatě nenahraditelný. Jednak jej možná znáte jako součást kořenící směsi kari nebo součást perníkového koření či masaly, pak také lze využívat i jeho čerstvé listy, a to například do omáček, polévek, zeleninových směsí nebo pod maso. Vynikající je v kombinací s houbami, využívá se k nakládání hub a zeleniny (například okurek nebo červené řepy), nebo se třeba i přidává do chleba nebo do alkoholických nápojů. Hodí se nejvíce pro tyto druhy masa: ryby, jehněčí maso, kuřecí a krůtí maso, uzeniny, ale i hovězí či vepřové maso.

Pečení z bezlepkové mouky. Jakou vybrat a na co dát pozor!

Existuje více druhů semen koriandru, a to indický koriandr nebo marocký. Skvěle se dá kombinovat s bazalkou, chilli, pepřem, novým kořením, muškátovým oříškem i květem, pažitkou, mátou, petrželkou, koprem, kmínem, fenyklem a anýzem, skořicí a hřebíčkem, ale i třeba citronovou šťávou, mátou, jarní cibulkou nebo zázvorem. Koriandr se hodně používá v mexické, indické nebo čínské kuchyni.

Mletá semínka koriandru se hodí i do sladkých jídel. Jednak je koriandr součástí perníkového koření, jak již bylo zmíněno, jednak se hodí také k ovoci. Kromě toho, že se tedy přidává do perníku, sušenek, tak také do ovocných dortů a dezertů, zavařenin a dalších sladkých ovocných jídel. Nejvíce se hodí k hruškám a jablkům, eventuálně také k pomerančům.

Čím nahradit koriandr v kuchyni?

Podle potřeby lze koriandr nahradit fenyklem nebo anýzem, k těm má asi nejblíže.

Kde použít čerstvý koriandr?

Nastříhat čerstvé listy koriandru si můžete do různých luštěninových nebo zeleninových jídel, polévek, omáček, nebo také k masu, obzvláště k rybám nebo do rybí polévky. Čerstvý koriandr ale spíše přidávejte na konec tepelné úpravy, aby neztratil svou chuť a aroma. Využít se dokonce čerstvé listy koriandru dají i v zeleninových salátech, do jogurtu či tvarohu či kokosového mléka, k mořským plodům, anebo do rýže či vařených brambor.

Pokud chceme listy koriandru uchovat delší dobu, v tomto případě je lepší je nechat s trochou vody zamrazit jako ledové kostky, než je usušit. Sušené listy koriandru nejsou dobré, hlavně ztrácejí své aroma, v sušeném stavu se používají pouze semena.

Koriandr jako afrodiziakum

Jako afrodiziakum a něco, co vás opravdu zahřeje a rozproudí vám krev v žilách, si zkuste svařit koriandr spolu se skořicí a hřebíčkem či zázvorem v červeném víně. Rozhodně nebudete litovat! Tohle je hotový životabudič!

Co dnes uvařit? 15 tipů na zdravý oběd, který je hned hotový

Koriandr podle Mathioliho herbáře

Renesanční lékař a botanik Mathioli ve svém herbáři popisuje účinky koriandru takto: „…posiluje paměť a žaludek, moří červy, dává čistý a vonný dech, posiluje přirození. Chrání uši před zvučením, oči před ztrátou zraku, dásně přes zánětem, zuby před bolestí, hrdlo pře žáhou, vzbuzuje chuť k jídlu, odpírá všem jedovatostem a syrový blázní hlavu jako by byl člověk opilý…” Také vysvětluje, že pokud se maso naloží do koriandru, tak se jen tak nezkazí. Koriandrový olej je prý dobrý na dnu. A nejzábavnější je toto:

„Byliny koriandrové však pro její hanebný zápach neužíváme ani v jídle ani v lékařství, neboť velmi uráží.” (Xenokrates)

Mletý koriandr – recepty

Dušené žampióny s rýžovou omáčkou

Mletý koriandr dodá vynikající chuť nakrájeným a zlehka smaženým, poté podlitým vodou a dušeným, žampionům na olivovém či rýžovém oleji. Lze přidat i veganskou smetanu, například rýžovou, samozřejmě osolit, řádně podusit a podávat s rýží arborio.

Jak na domácí těstoviny. Povyšte své kuchařské umění na jinou úroveň

Pečený losos

Pokud dáváte do trouby péct lososa na plechu, nezapomeňte ho pokapat citrónovou šťávou, osolit mořskou či růžovou himalájskou solí a posypat mletým koriandrem. Výsledek je vynikající a velice chutný! A voňavý…

Pečená švestková povidla s koriandrem

Koriandr se hodí také do sladkých jídel a k ovoci. Pokud budete péct na plechu švestky a vyrábět si povidla, zkuste švestky kromě třtinového cukru zasypat i koriandrem (nebo také kardamomem). Povidla dostanou opravdu zajímavou a netradiční chuť, na kterou se vás bude každý ptát!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*