×
WomanOnly

Recepty z mrkve. Dušenou ji zná každý, ale co to ostatní?

Recepty z mrkve

O mrkvi se říká, že je zdravá, a to hlavně na oči. Snad každý zná dušenou mrkev, někdo ji miluje, jiný nenávidí. Co ale další jídla z mrkve a způsoby úpravy této základní zeleniny, která nechybí v žádné zahrádce? Co všechno můžeme z mrkve připravit, co mrkev obsahuje a proč bychom ji raději neměli konzumovat samotnou?

Mrkev – účinky a co obsahuje

O vitamínu A v mrkvi nikdo nemůže pochybovat. Každé ovoce nebo zelenina, které jsou zbarveny dožluta či do oranžova obvykle obsahují velké množství betakarotenu. A ten je, jak známo, velmi důležitý pro zdravé oči. Není to však jediný vitamín, který v mrkvi najdeme. Mrkev obsahuje také vitamín C, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou, dále železo, draslík a mangan. Z mrkve můžeme získat i velké množství vlákniny.

Mrkev je skvělým antioxidantem, má protirakovinné účinky, je dobrá pro zdraví očí a pleti, pro dobré trávení i činnost ledvin a močového ústrojí. Prospívá i cévám, při diabetu a je dobrá na nervy.

Mrkvová šťáva a její účinky na zdraví

Mrkvová šťáva je skvělou svačinkou i vzpruhou na cestách. Mrkev je přirozeně sladká, dodá tělu potřebné vitamíny a energii, nasytí, pročistí, podpoří trávení a udělá dobře našemu žaludku i střevům. Pokud máte možnost vypít si skleničku čerstvě odšťavené mrkve denně, určitě to pro své zdraví udělejte!

Čerstvá mrkvová šťáva je skvělou volbou i pro ty, kdo mají špatné zuby nebo též pro kojence a malé děti. Čerstvá mrkev, která si uchovává nejvíce vitamínů, je totiž poměrně dost tvrdá a může dráždit nejen zuby, ale její tvrdé kousky mohou poranit i citlivou sliznici trávicí soustavy, nehledě na to, že by třeba mohla někomu zaskočit v krku.

Jak upravovat mrkev

Mrkev lze upravovat na tisíc způsobů. Důležité je vždy ji dobře omýt, případně oloupat její tvrdou a špinavou slupku. Čerstvá mrkev se nejčastěji odšťavňuje, anebo strouhá najemno do různých ovocných a zeleninových salátů, případně k přípravě dušené mrkve nebo mrkvové omáčky. Mrkev můžeme také nakrájet na kolečka či na kostky, uvařit, podusit, dát zmrazit do zásoby na příště. Výborná bývá mrkev v polévkách a smetanových omáčkách, ale může sloužit i jako hlavní chod, například v podobě smažených plátků mrkve. Kombinovat ji též můžete se všemi možnými přílohami od brambor, přes jáhly až po těstoviny.

Mrkev patří mezi velmi oblíbenou a často používanou kořenovou zeleninu a vyskytuje se i v jiných barvách než oranžové, známe například též žlutou nebo fialovou mrkev – ty mají v kuchyni také estetické uplatnění. Nejžádanější jsou mladé karotky, malé mrkvičky, které jsou velmi oblíbené pro svou jemnou a nasládlou chuť. Mrkev je k dostání všude a můžete si ji i snadno vypěstovat na zahrádce.

Mrkvový olej nejen na opalování

Nelze opomenout ani mrkvový olej. Ten se překvapivě nepoužívá jen v kuchyni. Je velmi žádaný hlavně pro své účinky na pleť a vysoký ochranný faktor pro letní opalování. Mrkvovým olejem si lze natírat celé tělo před odchodem na slunce, anebo si jím můžete potírat svou pleť jako prevenci proti vráskám. Je vynikající na suchou pokožku, vnitřně zase účinkuje proti trávicím obtížím.

Proč mrkev nekonzumovat samotnou?

Pokud si budete připravovat mrkvičku, vždy je lepší ji s něčím zkombinovat. Díky kombinaci mrkve a tuku se lépe naváže provitamín A, který je rozpustný v tucích a dobrý pro vaše oči, a bude snadněji a z větší míry vstřebatelný a využitelný ve vašem těle. Proto není od věci dávat si mrkvičku s rostlinným olejem nebo máslem.

Pojďte se inspirovat následujícími tipy a recepty na jídla z mrkve!

Tipy a recepty na jídla z mrkve

Pomazánka z mrkve

Pomazánky z mrkve patří mezi velice oblíbené. Obvykle stačí jen trochu kreativity a chuti experimentovat. Mrkvičku nastrouháme najemno, spojíme s pomazánkovým máslem, ghí, kokosovým tukem, klasickým kravským máslem, lučinou, taveným sýrem, tvarohem, zakysanou smetanou nebo rostlinným margarínem, nebo třeba i s vajíčkem, ochutíme kořením a můžeme natírat na různé druhy pečiva. Zajímavá může být kombinace mrkve s celerem či různými druhy koření a čerstvé zeleniny, jedlých rostlin a bylinek. Pomazánku je vždy lepší umíchat dohladka pomocí třecích metel.

Dušená mrkev na másle

Mrkvičku očistíme, nastrouháme a nejprve osmažíme na rostlinném oleji. Skvělá je kombinace s kurkumou a zázvorem, které jako koření nejprve necháme orestovat na pánvi s tukem, pak přidáme mrkev. Tu můžeme podlít trochou vody, ale i smetany, a to například také veganské alternativy – kokosové, rýžové, mandlové smetany. Nejlepším kořením pro jídla z mrkve je zázvor, kurkuma, koriandr, případně třeba i kardamom.

Strouhaná mrkev do salátu nebo na chleba s máslem

Čerstvou mrkev lze samozřejmě jen tak nastrouhat na chleba s máslem nebo tvarohem, ale strouhanou mrkev můžete použít i do lahodného salátu. Protože má mrkev přirozeně nasládlou chuť, je výborná i do ovocných salátů, například v kombinaci se strouhaným jablkem a kokosem, nebo do zimního salátku s nakrájenými pomeranči a kiwi. Mrkvový salát můžete pro vhodnou kombinaci s tukem zakápnout mandlovým olejem nebo olejem z hroznových jader. Hodí se i citrónová šťáva a strouhaný kokos.

Mrkev do omáček

Strouhanou mrkev využijte do omáček, třeba i do svíčkové či do jiných smetanových a zeleninových omáček. Mrkev s hráškem se smetanou a sýrem mohou být například skvělou omáčkou k těstovinám!

Grilovaná mrkev, mrkvové hranolky, mrkvové řízky

Mrkev můžeme také smažit, zapékat nebo grilovat. Zapečte si mrkev s lilkem, brokolicí či cuketou, můžete si ji ugrilovat i samostatně, anebo si z podélně nakrájených velkých vařených mrkví osmažit i klasické vegetariánské řízky v trojobalu.

Vynikající jsou i mrkvové hranolky. Připravují se úplně stejně jako celerové hranolky, nebo hranolky z batátů. Hranolky přece nemusí být jen z brambor!

Mrkvová buchta

Strouhaná mrkev může i skvěle ochutit a obohatit váš koláč či bábovku a dodat jí i dostatek tolik potřebné vlákniny. Mrkvová buchta patří mezi oblíbené speciality. Vyzkoušet můžete svůj oblíbený recept na bábovku, jen do ní ještě nastrouháte mrkev. V tomto případě přidejte více tuku, zpravidla rostlinného oleje, a rovněž mléka (rostlinného nápoje), anebo uberte množství mouky. Takto lze mrkví alternovat i recepty na koláče se strouhanými jablky. Jednoduše strouhaná jablka (nebo třeba i strouhaný patison či cuketu) nahradíte strouhanou mrkví.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*