×
WomanOnly

Batáty nahradí mrkev i brambory. Jako hranolky jsou nepřekonatelné.

batátové hranolky

Už jste zkoušeli batáty? Jsou vynikající ve všemožných podobách. Nahrazují mrkev i brambory a nejlépe chutnají jako hranolky. Co všechno obsahují a jaké recepty můžete nabídnout svým dětem?

Sladké brambory na tisíce způsobů

Povijnice batátová neboli jamy jsou sladké hlízy podobné bramborám. Nejčastěji se asi setkáte s názvem batáty. Původně pocházejí z Ameriky a bramborám příbuzné vůbec nejsou. Často ale právě brambory nahrazují. Pro svou oranžovou barvu však spíše připomínají mrkev a chutnají podobně jako něco mezi mrkví a dýní hokkaido. Je to dáno částečně také vysokým obsahem betakarotenu.

Batáty můžete připravit na tisíce způsobů. Důležitá je jejich tepelná úprava. Pokud si do těla potřebujete doplnit vitamíny, nebo je doplnit svým dětem, rozhodně byste si tyto sladké brambory měli zařadit do jídelníčku. Jakými výživovými hodnotami vás mohou obohatit?

Betakaroten a železo ve velkém

Ve sladkých bramborách najdete nejvíce škrobu a vlákniny, ale také vysoký obsah antioxidantů,  tedy vitamínu A – betakarotenu, vitamínu C, E, vitamínů skupiny B, zejména vitamínu B6, kyseliny listové a dokonce i železa. Dokážou posílit i velmi oslabený organismus. Na rozdíl od brambor mají dvakrát tak větší energetickou hodnotu. Batáty snižují hladinu cholesterolu, doplňují tělu potřebné živiny a napomáhají správnému procesu trávení.

Nejčastěji se používá červený druh, ale známá je také žlutá odrůda, která je nejvhodnější ke smažení nebo pečení. Batáty obojího druhu ale můžete libovolně vařit, dusit, smažit a nejčastěji asi zapékat. Vaření ve vodě není stejně jako u brambor příliš vhodné, protože tímto způsobem dochází k velkým ztrátám vitamínů. Navíc železo se díky obsaženému vitamínu C dobře vstřebává, ovšem vařením ve vodě se většina céčka zničí.

A pokud budete batáty konzumovat neloupané, dostanete do těla ještě více vlákniny. Loupané jsou ale samozřejmě jemnější a chutnější.

Zapečené batáty se zeleninou

Nejideálnějším způsobem přípravy sladkých brambor je jejich zapékání. Můžete je nechat upéci v troubě s dalšími druhy zeleniny, například cuketou, brokolicí, česnekem a bylinkami. Vynikající jsou také se zelenými fazolkami. Můžete přidat kvalitní sýr nebo jogurtovou zálivku. Strouhané batáty lze použít třeba i na zahuštění omáčky nebo polévky.

Děti milují hranolky

V jakémkoli receptu můžete batáty použít jako alternativu brambor, anebo je přidat mezi klasické brambory pro zpestření nejen chuti, ale i dalších smyslů, třeba zraku – díky skvělé barevnosti. Batáty jsou v podstatě mnohem zdravější než brambory, není proto třeba je nijak opomíjet. K sehnání jsou v každém supermarketu a milují je také děti, například v podobě vynikajících hranolek, které můžete smažit stejně jako ty připravené z brambor.

Batáty s pohankou a zelenými fazolkami

Batáty zbavte slupky, dobře je omyjte a nakrájejte na kolečka nebo na tenké plátky. Ty můžete uložit do skleněné zapékací mísy, zalít olejem z hroznových jader nebo třeba vaším oblíbeným olivovým olejem, posolit mořskou solí a posypat drceným barevným pepřem nebo trochou majoránky. Dejte je zapéct do trouby na 250°C a nezapomeňte je také lehce podlít vodou.

Zvlášť si v hrnci uvařte pohanku, stejným způsobem jako vaříte rýži. Dávejte však pozor na to, abyste ji nerozvařili na kaši, anebo zbytečně nepřipálili. Kromě pohanky si připravte zelené fazolky, které nejprve povařte, a poté zlehka osmahněte na troše svého oblíbeného rostlinného oleje, a následně je poduste. Přidejte trochu mořské soli nebo drceného barevného pepře.

Nakonec servírujte na talíř dva kopečky pohanky, které vytvoříte pomocí naběračky, jednu naběračku fazolek a jednu naběračku krásně upečených batátů. Ozdobit je můžete čerstvými bylinkami, například lístečkem bazalky. Lze přidat i čerstvé rajčátko.

Jídlo je bezlepkové, veganské a vhodné pro děti (pokud ovšem vynecháte pepř).

Přejeme dobrou chuť!



4 Komentáře Batáty nahradí mrkev i brambory. Jako hranolky jsou nepřekonatelné.

  1. Nechápu, proč je potřeba nahrazovat tradiční potraviny vypěstované doma něčím jiným, nebo je aspoň zdražit dovozem, třeba z Izraele nebo Egypta.

  2. jsou neskutečně drahé. Dokud stály 49 Kč tak jsem si koupila i 1 kg, ale za cenu 69 -79 Kč ? Koupím tak jeden – maximálně. A stejně ty co se u nás prodávají nejsou sladké. Měla jsem možnost je jíst v Mali, kde když jste je usmažili jako hranolky, byly opravdu křupavé, sladké. Tady z těch co jsou v obchodě se spíše udělá často břečka

  3. Ahoj…No,batáty jdou vypěstovat i u nás…Je ale nutné je nejprve předpěstovat,aby batát udělal lístky…Je lépe je pěstovat ve skleníku…Nejsou tak velké,jako z obchodu,ale jde to…Přiznávám,je s tím více práce…

  4. Batáty, jak jsem si všimla, téměř nikdo nekupuje. Ne, že by byly špatné, ale jsou drahé a musíte se naučit s nimi pracovat. Musí se tepelně zpracovat rychle. Jinak jsou jak hodně rozvařená mrkev.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*