Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Proč je tak důležitý draslík a co nám může způsobit jeho nedostatek?

Draslík je prvek, který se ve větší či menší míře nachází takřka v každém ovoci, ale i v mnoha dalších potravinách. Proč je pro naše tělo tak důležitý, proč jej potřebují hlavně sportovci a co se začne dít, pokud ho nebudeme mít dostatek?

K čemu je důležitý draslík?

Draslík (kalium, chemická značka K) je prvek, který je velice důležitý pro naše tělo. Je nezbytný pro mnoho funkcí našeho organismu, zejména pro práci srdce, pro pohyb svalů i pro naše myšlení. Společně se sodíkem (Natrium, chemická značka Na) tvoří nerozlučnou dvojici, která vykonává velmi potřebnou a záslužnou práci. Dlouhodobý nedostatek draslíku může být pro nás až fatální!

Draslík potřebujeme v našem těle k tomu, aby nám správně fungovaly ledviny a dobře hospodařily s vodou, aby se netvořily ledvinové kameny, dále aby nedocházelo k překyselení organismu a aby nám správně fungovalo srdce a celý kardiovaskulární systém. Draslík je také důležitý pro správnou funkci našich nervů a svalů, snižuje ztráty vápníku, proto zajišťuje i dobré fungování pohybového systému a zdraví našich kostí. Draslík pomáhá i v případech zadržování vody v těle, což právě zase naopak způsobuje nadměrné množství sodíku, proto draslík umožňuje odbourávat nadměrný sodík z těla. Celkově je draslík dobrý i na imunitu a snižuje alergické projevy organismu.

10 příznaků, že trpíte nedostatkem hořčíku. Jste stále unavení?

Nedostatek draslíku a jak jej poznat

Nedostatek draslíku (hypokalémie) se projevuje v našem těle až při výraznějších ztrátách draslíku. Mírný nedostatek draslíku totiž zase až tak nepoznáte. Normální hladina draslíku v krvi se pohybuje mezi 3,6 – 5,2 mmol/l. Pokud hladina draslíku klesne pod 2,2 – 2,5 mmol/l, může dojít k závažným projevům nedostatku draslíku a až k ohrožení života!

Mezi typické příznaky nedostatku draslíku patří:

  • velká únava, slabost
  • pokles funkce ledvin
  • zvýšené riziko tvorby ledvinových kamenů
  • poruchy soustředění a paměti
  • nevolnost a zvracení
  • ztráta chuti k jídlu
  • snížení hladiny cukru v krvi
  • zvýšené riziko inzulínové rezistence
  • křeče svalů, úbytek svalů, svalová slabost
  • bolesti kloubů
  • odvápnění kostí
  • zvýšení krevního tlaku
  • poruchy činnosti srdce a srdečního rytmu
  • zvýšené riziko mrtvice
  • zácpa, poruchy vylučování, nadýmání
  • zvýšená citlivost na sůl/sodík
  • neschopnost těla neutralizovat kyseliny (vznik překyselení)
  • nespavost
  • poruchy a zástava dýchání

Amur 3× jinak. Zkuste ho na másle, se zeleninou nebo v trojobalu

Příčiny nedostatku draslíku v těle

Příčinou hypokalémie je nedostatečné hospodaření draslíku v těle, což může být způsobeno poruchou funkce ledvin. K velkým ztrátám solí (draslíku a sodíku) dochází při úporných průjmech a ztrátách tekutin. To znamená, že jak při infekčních chorobách s horečkami a průjmy, chronických nemocech, mezi jejichž příznaky patří dlouhotrvající průjmy, tak také například při drastických dietách a užívání různých projímadel a diuretik, anebo při aktivním či vrcholovém sportu a mimořádných sportovních výkonech. Rovněž třeba u diabetu, alkoholismus a onemocnění ledvin či při poruchách funkce nadledvinek a hormonálních poruchách.

Ve všech případech je vždy nutné zabránit dehydrataci a doplnit do těla tekutiny i soli a minerály, včetně draslíku.

Jak vybrat sportovní nápoj. Hydratace a ionty pro výkon

Jak doplnit draslík v těle?

Draslík lze doplnit prostřednictvím pití minerálních vod, rehydratačních roztoků, anebo konzumací potravin, které draslík přirozeně obsahují. Které to jsou?

Draslík. Potraviny, které ho obsahují:

  • banány
  • třešně a višně
  • hrozny a rozinky
  • švestky, meruňky a broskve
  • veškeré sušené ovoce, například fíky a rozinky
  • avokádo
  • citrusy
  • různé druhy zeleniny (brokolice, špenát, rajčata…)
  • ořechy (vlašské ořechy,…)
  • luštěniny (cizrna, hrách, sója, fazole…)
  • maso a mléčné výrobky
  • ryby (sardinky,…)
  • černý čaj
  • obilné klíčky
  • brambory a batáty
  • kokosová voda

Denní doporučená dávka draslíku u dospělého člověka je 1800 – 5 000 mg. U dětí ve věku do 1 roku pak 500 – 700 mg, u starších dětí do 9 let 1000 – 1600 mg. U osob, které mají vysoký krevní tlak, se doporučují dávky draslíku vyšší.

Vysoká hladina draslíku také škodí

Nejen nedostatek draslíku, ale také vysoká hladina draslíku (hyperkalémie) nám škodí. Běžně k tomu nedochází, protože zdravé ledviny přebytky draslíku z těla vylučují. Problém však nastává tehdy, pokud naše ledviny nepracují tak, jak by měly a draslík se začne hromadit v těle. Vyšší hladiny draslíku v těle také souvisí s poruchami produkce hormonů nadledvinek, při onemocnění jater, při cukrovce nebo u selhání srdce. Nadbytek draslíku také podporuje užívání některých léků na předpis, ale i některá analgetika, například ibuprofen či acylpyrin.

Hořčík pro sportovce není z hlediska křečí tak důležitý jako sodík

Vitamín K je draslík?

Ne, vitamín K opravdu není draslík! Dávejte si pozor na záměnu, protože jak draslík, tak i vitamín K se označují jednoduše písmenem K. Ovšem jde o zcela rozdílné látky! Zatímco draslík – označující se písmenem K, je prvek (latinsky kalium), o kterém je celý tento článek, kdežto vitamín K je takzvaný protikrvácivý vitamín rozpustný v tucích, jehož označení K vzniklo od slova koagulace, tedy protisrážlivost.

Tento vitamín je ve stručnosti důležitý pro krevní srážlivost a pro zdravé kosti. Nejvíce ho najdeme v listové zelenině. Kojencům se dodává v kapkách. Právě vitamín K interaguje s warfarinem, jehož účinek tlumí, proto se nedoporučují užívat současně, ani v době užívání warfarinu konzumovat ve větším množství listovou zeleninu.

Ohodnoťte tento článek:
4,2
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Proč je tak důležitý draslík a co nám může způsobit jeho nedostatek?