×
WomanOnly

Milujete sladké? Kardamom dokáže eliminovat negativní účinky cukru

Účinky kardamomu

Společně s vanilkou a šafránem patří kardamom mezi nejvzácnější a nejdražší koření světa. Jaké účinky má na tělo a do jakých jídel ho můžete použít?

Známý už od dob antiky

Kardamom malabarský je stálezelená rostlinka s velkými listy a plody, které ukrývají semínka s typickým aroma. Původně pochází z Indie, Pákistánu, Bhútánu, Bangladéše, Indonésie a Nepálu. Kardamom se používal už v antice jako koření i k léčbě různých chorob. Prášek z kardamomu je navíc po mnoho let neodmyslitelnou součástí arabské kávy. Běžně se používá v indické, čínské a arabské kuchyni.

Kolik stojí kvalitní kardamom

Vzhledem k tomu, že se kardamom pěstuje jen v některých částech světa, odpovídá tomu i jeho cena. Ta se odvíjí také od toho, odkud je kardamom dovezený a jak vysoká je jeho kvalita. V našich supermarketech seženete 50g balení kardamomu za přibližně 55 Kč. Pokud ale zapátráte po kvalitnějším koření ve specializovaných obchodech, snadno se dostanete na více než dvojnásobek ceny.

Závislost na sladkém. Jak se jí můžeme efektivně zbavit?

Druhy kardamomu

Zelený kardamom – říká se mu také „pravý“ kardamom a dováží se z několika oblastí od Indie až po Malajsii. Pravý kardamom obsahuje více účinných látek, má lepší chuť a je po něm i větší poptávka.

Černý kardamom – známý také pod označením „hnědý“, „větší“, „nepálský“ nebo „dlouhý“ pochází z oblasti Himalájí. Pěstuje se především v Nepálu, jižním Bhútánu a západní části Indie. Obsahuje méně zdravých látek a používá se spíše jako levnější náhrada pravého kardamomu.

Složení kardamomu skrývá řadu prospěšných látek

Koření kardamom v sobě ukrývá spoustu léčivých látek, které mají blahodárný vliv na náš organismus. Nachází se v něm bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitaminy skupiny B, vitamin C, draslík, hořčík, fosfor, měď, sodík, mangan, vápník, zinek, železo, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Zajímavý je i obsah éterických olejů, mezi něž patří hlavně gingerol, pinen a cineol.

Směsi koření masala. Co se za nimi skrývá a jaké mají využití?

Účinky kardamomu

Hlavními přednostmi kardamomu je pozitivní vliv na trávení, schopnost odvodnit organismus a podpora funkce ledvin.

  1. Trávení – díky kardamomu se jídlo lépe tráví a zažívací trakt mnohem snadněji vstřebává z pokrmu živiny. Ocení ho hlavně lidé trpící nadýmáním, bolestí břicha a pálením žáhy.
  2. Močové cesty – kardamom působí močopudně a protizánětlivě. Je tedy výbornou prevencí zánětů močových cest a močového měchýře.
  3. Svěží dech – stačí rozkousat pár semen kardamomu a během chvíle budete mít svěží dech. Kromě toho léčí i záněty dásní a zubů.
  4. Pro milovníky sladkého – kardamom dokáže eliminovat negativní účinky sladkostí na lidské tělo a snižuje míru překyselení.
  5. Afrodiziakum – obyvatelé starověkého Egypta využívali kardamom ke zvýšení svého libida.
  6. Dýchací cesty – kardamom funguje jako prevence astmatu, zápalu plic a dalších onemocnění dýchacích cest.
  7. Zklidnění nervů – pojídání kardamomu uklidňuje organismus, snižuje napětí a působí proti stresu.

Další účinky kardamomu:

  • ochrana buněk před volnými radikály
  • podpora obranyschopnosti
  • léčba některých kožních onemocnění
  • prevence rakoviny
  • zvýšení chuti k jídlu
  • antiseptický účinek
  • podpora mozku
  • zlepšení zraku
  • dodání energie a celkové vitality

Použití kardamomu v kuchyni

Kardamom je součástí kari koření i garam masaly. Pokud ho chcete použít samostatně, dávkujte ho opatrně. Stačí jen malá špetka, protože se jedná o velmi výrazné koření. Kardamom chutná výborně v masitých i zeleninových pokrmech, pomazánkách, luštěninách, bramborách a rýži. Umí příjemně pozvednout chuť některých polévek a omáček. Často se přidává do perníku a sušenek. Použít ho můžete i při pečení koláčů, pečiva a přípravě sladkých dezertů. Je možné s ním okořenit i kávu nebo čaj. Na jeden šálek vám bohatě stačí 3 – 4 zrnka kardamomu.

Čím nahradit kardamom?

Toto koření je tak typické, že se nahrazuje velmi obtížně. Protože ale svou chutí lehce připomíná citrón a zázvor, stačí do hotového pokrmu přidat pár kapek citrónové šťávy a trochu nastrouhaného (nebo sušeného) zázvoru.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*