×
WomanOnly

Směsi koření masala. Co se za nimi skrývá a jaké mají využití?

Směsi koření masala

Výrazy garam masala, tandoori masala, kari masala a masala chai slýcháváme v souvislosti s přípravou jídel stále častěji. O co jde a jak se mezi sebou masaly liší?

Není masala jako masala

Jako masalu můžeme označit hned několik kořenících směsí včetně kari. Liší se od sebe barvou, složením i chutí a mají široké spektrum využití. Stejné označení nesou také hotové pokrmy z masa, zeleniny a koření nebo oblíbený indický čaj doplněný o mléko a cukr.

Dátá masala

Kořeněný čaj můžete znát také pod názvem masala tea nebo yogi tea. Vyrábí se z čajových lístků a typického koření, jako je kardamon, hřebíček, skořice, zázvor a pepř. Pro doslazení se přidává cukr nebo včelí med a pro zjemnění mléko. V Indii tento chutný čaj seženete doslova na každém rohu. Zajímavostí je, že masala čaj byl původně tvořen jen kořením a neobsahoval čajové lístky. Ty se do nápoje začaly přidávat až v době, kdy se Indie dostala pod nadvládu Britů.

Garam masala

Do garam masaly se přidává zejména koriandr, kardamon, hřebíček, černý pepř, římský kmín, muškátový květ a bobkový list. Díky svému složení je tato kořenící směs pikantní a skvěle dochutí masa, luštěninová jídla nebo jogurtové dipy. Tuto ostrou směs si oblíbili nejen v Indii, ale také v jižní Asii a Pákistánu. Indové ji přidávají do jídla zvaného tikka masala. Recept na tuto pochoutku je jednoduchý a přitom plný skvělé chuti.

Jak na buddhistickou meditaci? Technika není jen jedna

Čát masala

Směs koření obsahuje nejčastěji mangový prášek, asafoetidu, indický kmín, chilli, hřebíček, černou sůl, koriandr, pipalu, mátu a zázvor. Čát masála se hodí do teplé i studené kuchyně a dokonce se může přidávat i do ovocných a zeleninových šťáv.

Tandoori masala

Lehce pálivá směs obsahuje kmín, česnek, zázvor, chilli a sůl. Někdy se do tandoori masala přidává i muškátový oříšek, černý pepř, bobkový list, řecké seno, kardamon, hořčičné semínko nebo kyselina citrónová. Tím získá směs na pálivosti a ostrosti. Stejně jako jiné masaly se hodí hlavně k dochucení pečených a grilovaných mas.

Curry masala

Kari masala v sobě ukrývá směs koření s typickou nažloutlou barvou. Patří sem pepř, kurkuma, chilli, koriandr, kardamon, zázvor, skořice, muškátový oříšek a římský kmín. Curry masala je neodmyslitelnou součástí indických pokrmů obsahujících maso, zeleninu a kokosové mléko.

Recept na kari omáčku s ananasem. Připravte si sladký a zdravý oběd

Chicken tikka masala

Hlavní ingredience:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvý zázvor velikosti palce
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • kurkuma
  • 1 lžička koření garam masala
  • mletý koriandr
  • mletá skořice
  • pískavice
  • špetka chilli

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Do pánve nalijte trochu oleje a cibuli na něm osmahněte.
  3. Přidejte kuřecí prsa nakrájená na kostky, prolisovaný zázvor a česnek.
  4. Nakonec k masové směsi přidejte koření, plechovku rajčat, jogurt a smetanu.
  5. Duste pod pokličkou přibližně 10 – 15 minut.
  6. Podávejte s vařenou rýží.

Matcha tea: zelený čaj plný zázraků. Proč ho pít každý den?

Masala chai

Ingredience:

  • 2 lžičky sypaného černého čaje
  • 0,5 celé skořice
  • 4 kousky kardamomu
  • 4 hřebíčky
  • ½ hvězdičky badyánu
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 4 lžíce cukru nebo medu
  • 500 m plnotučného mléka

Postup:

  1. Do hrnce nalijte 500 ml vody a veškeré koření včetně zázvoru. Přiveďte k varu, po chvíli vypněte a nechte 15 minut odstát.
  2. Poté znovu přiveďte směs k varu a přisypte černý čaj. Nechte louhovat 5 minut a přeceďte.
  3. Nakonec vmíchejte sladidlo podle chuti a mléko.
  4. Krátce zahřejte na požadovanou teplotu a podávejte.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*