×
WomanOnly

Směsi koření masala. Co se za nimi skrývá a jaké mají využití?

Směsi koření masala

Výrazy garam masala, tandoori masala, kari masala a masala chai slýcháváme v souvislosti s přípravou jídel stále častěji. O co jde a jak se mezi sebou masaly liší?

Není masala jako masala

Jako masalu můžeme označit hned několik kořenících směsí včetně kari. Liší se od sebe barvou, složením i chutí a mají široké spektrum využití. Stejné označení nesou také hotové pokrmy z masa, zeleniny a koření nebo oblíbený indický čaj doplněný o mléko a cukr, který si můžete vychutnat v nějaké báječné čajovně.

Dátá masala

Dátá masala je směs koření, které se používá k přípravě čaje nazvaného yogi. Tento indický čaj se připravuje s mlékem a říká se mu také masala nebo indický bílý čaj, i když s bílým čajem nemá nic společného. Yogi čaj si klidně můžete dát v čajovně, anebo si jej klidně zvládnete připravit doma. Co je tedy součástí tohoto oblíbeného kořeněného čaje a jak se připravuje?

Yogi se připravuje z čajových lístků a typického koření, jako je kardamom, hřebíček, skořice, zázvor a pepř. Pro doslazení se přidává cukr nebo včelí med a pro zjemnění mléko. V Indii tento chutný čaj seženete doslova na každém rohu. Zajímavostí je, že masala čaj byl původně tvořen jen kořením a neobsahoval čajové lístky. Ty se do nápoje začaly přidávat až v době, kdy se Indie dostala pod nadvládu Britů.

Garam masala

Do garam masaly se přidává zejména koriandr, zelený nebo černý kardamom, hřebíček, černý pepř, římský kmín, muškátový oříšek, bobkový list nebo také badyán. Podrobné složení garam masaly se dle indických oblastí liší. Například v jižní Indii masala neobsahuje římský kmín a zelený kardamom, ale pouze černý kardamom a kromě muškátového oříšku se do směsi garam masaly přidává také muškátový květ. V Pandžábu patří do směsi i sušený zázvor. Díky svému složení je garam masala dostatečně pikantní a skvěle dochutí masa, luštěninová jídla nebo jogurtové dipy. Tuto ostrou kořenící směs si oblíbili nejen v Indii, ale také v jižní Asii a Pákistánu. Indové ji přidávají do jídla zvaného tikka masala. Recept na tuto pochoutku je jednoduchý a přitom plný skvělé chuti.

Pokud vás zajímá, jaký vliv na naše zdraví mají jednotlivé druhy uvedeného koření, přečtěte si článek Jak si vyrobit perníkové koření, v němž najdete i něco o léčivých účincích koření. Perníkové koření totiž také obsahuje například kardamom, hřebíček, koriandr, muškátový oříšek nebo badyán.

Jak na buddhistickou meditaci? Technika není jen jedna

 

Tandoori masala

Lehce pálivá směs obsahuje kmín, česnek, zázvor, chilli a sůl. Někdy se do tandoori masala přidává i muškátový oříšek, černý pepř, bobkový list, řecké seno, kardamom, hořčičné semínko nebo kyselina citrónová. Tím získá směs na pálivosti a ostrosti. Stejně jako jiné masaly se hodí hlavně k dochucení pečených mas. Tandoori je vysoká kruhová pec, ve které se topí dřevěným uhlím a pečou se v ní placky nebo maso. Používá se ve východních oblastech. Odkud vzniklo pojmenovaní pro tuto kořenící směs, která nejlépe chutná v indických kořeněných omáčkách a na grilovaném mase.

Čát masala

Směs koření obsahuje nejčastěji mangový prášek, asafoetidu neboli čertovo lejno, indický kmín, chilli, hřebíček, černou sůl, koriandr, dlouhý pepř – pipali, mátu a zázvor. Čát masála se hodí do teplé i studené kuchyně a dokonce se může přidávat i do ovocných a zeleninových šťáv. Jednotlivé druhy uvedeného koření mají léčebné účinky a využívají se v ájurvédě.

Ajurvéda: Recepty a strava pro vátu, pittu a kaphu. Víte, ke kterému typu patříte?

Curry masala

Kari masala v sobě ukrývá směs koření s typickou nažloutlou barvou. Patří sem pepř, kurkuma, chilli, koriandr, kardamom, zázvor, skořice, muškátový oříšek a římský kmín. Curry masala je neodmyslitelnou součástí indických pokrmů obsahujících maso, zeleninu a kokosové mléko.

Recept na kari omáčku s ananasem. Připravte si sladký a zdravý oběd

Chicken tikka masala

Hlavní ingredience:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvý zázvor velikosti palce
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • kurkuma
  • 1 lžička koření garam masala
  • mletý koriandr
  • mletá skořice
  • pískavice řecké seno
  • špetka chilli

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Do pánve nalijte trochu oleje a cibuli na něm osmahněte.
  3. Přidejte kuřecí prsa nakrájená na kostky, prolisovaný zázvor a česnek.
  4. Nakonec k masové směsi přidejte koření, plechovku rajčat, jogurt a smetanu.
  5. Duste pod pokličkou přibližně 10 – 15 minut.
  6. Podávejte s vařenou rýží.

Matcha tea: zelený čaj plný zázraků. Proč ho pít každý den?

Masala chai

Ingredience:

  • 2 lžičky sypaného černého čaje
  • 0,5 celé skořice
  • 4 kousky kardamomu
  • 4 hřebíčky
  • ½ hvězdičky badyánu
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 4 lžíce cukru nebo medu
  • 500 m plnotučného mléka

Postup:

  1. Do hrnce nalijte 500 ml vody a veškeré koření včetně zázvoru. Přiveďte k varu, po chvíli vypněte a nechte 15 minut odstát.
  2. Poté znovu přiveďte směs k varu a přisypte černý čaj. Nechte louhovat 5 minut a přeceďte.
  3. Nakonec vmíchejte sladidlo podle chuti a mléko.
  4. Krátce zahřejte na požadovanou teplotu a podávejte.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*