×
WomanOnly

Jak si vyrobit perníkové koření a proč bychom ho měli používat

Jak si vyrobit perníkové koření
Zdroj: Shutterstock

Čerstvě upečený perník na talíři krásně provoní celou kuchyň. A nejen to! Perníkové koření nejen voní a dobře chutná, ale má zajímavé účinky na náš organismus! Dobře se vyjímá také v sušenkách, hlavně v těch domácích. Pokud zrovna nemáte doma perníkové koření, anebo nechcete používat konvenční sáčky perníkového koření ze supermarketu nevalné kvality, není od věci vyrobit si vlastní směs. Je to originální a můžete si libovolně experimentovat s množstvím skořice či dalších voňavých ingrediencí. Určitě se toho nebojte. Poradíme vám, jak na to!

Výroba perníkového koření po domácku

Výroba perníkového koření není vůbec složitá. Je především potřeba vědět, které koření do perníku patří a správně jej zkombinovat. Koření do moučníků a perníků jistě máte doma ve spíži, a pokud ne, utíkejte do obchodu. Volit můžete také kvalitní bio koření od svých oblíbených značek, které se soustřeďují na kvalitu. Jakmile budete mít potřebné suroviny po ruce, připravte si větší keramickou nádobu a dejte se do míchání. Výslednou směs perníkového koření je dobré uchovávat v uzavřené sklenici, aby vám koření takzvaně nevyčichlo a vydrželo dlouho čerstvé a voňavé.

Pokud už budete vyrábět perníkové koření, udělejte si toho víc. Můžete pak podarovat babičky a tetičky, anebo si vše uchovat ve spíži a mít vždy po ruce. Sice možná nepečete perník každý víkend a zdobené vánoční perníčky už vůbec ne, ale perníkové koření můžete použít přece i do sušenek, dokonce i do kaše, do jogurtu či do kávy a černého čaje. Obdobně se používá také velice oblíbená směs koření – masala.

Směsi koření masala. Co se za nimi skrývá a jaké mají využití?

Co patří do perníkového koření?

Do perníkového koření tedy patří skořice, badyán, hřebíček, kardamom, koriandr, fenykl, anýz, nové koření, muškátový oříšek, někdy také pepř, zázvor nebo vanilka. Záleží jen na vás, jak si své perníkové koření vyrobíte. Samozřejmostí je, že koření byste měli mít k dispozici v mleté podobě, nikoli jako tvrdá semena.

Domácí perníkové koření – výroba

Základ pro perníkové koření si připravíte jako –  2 díly mleté skořice, 1 díl drceného hřebíčku, ½ dílu mletého badyánu, ½ dílu muškátového oříšku, ½ dílu nového koření, ½ dílu anýzu, ½ dílu koriandru a ½ dílu mletého kardamomu nebo ½ dílů sušené mleté vanilky. Zázvor do perníkového koření můžete dát, ale také nemusíte. Někomu nevyhovuje muškátový oříšek, ten lze také vynechat. Do perníkového koření běžně nepatří vanilka, také je možné ji vynechat. Pokud máte v oblibě kardamom, klidně jej při výrobě perníkového koření použijte, ale běžně se do perníkového koření nedává.

Pokud si chcete své perníkové koření ještě více okořenit a dát mu šmrnc, přidejte špetku mletého černého pepře, který se velice dobře vyjímá s kardamomem. Záleží jen na vás, zda budete chtít mít svou směs více exotickou nebo třeba nasládlou.

Milujete sladké? Kardamom dokáže eliminovat negativní účinky cukru

Léčivé účinky koření do perníku

A co zajímavého víme o jednotlivých druzích perníkového koření? Není radno také podceňovat léčivé účinky koření – většina z běžně užívaného koření podporuje trávení, napomáhá při metabolických procesech, dezinfikuje, prohřívá nebo naopak chladí a ovlivňuje i naši náladu a psychiku.

Skořice – královna perníkového koření

Skořice je strouhaná kůra skořicovníku – až na prášek. Má svou nádhernou vůni a specifickou štiplavou chuť. Bývá velice oblíbená ve sladkých jídlech, osvědčuje se zejména v kombinaci s jablky a právem bývá považována za královnu perníkového koření. Vůni skořice, a také hřebíčku, míváme často spojenou s obdobím Vánoc. Skořice se také přidává do svařeného vína, 100 % esenciální skořicový olej se využívá v aromaterapii a bývá součástí prohřívacích masážních směsí. Jako většina koření je i skořice afrodiziakum.

Hřebíček  – na zuby je přeborník

Hřebíček nádherně voní a ani bez něj si perníkové koření nedokážeme představit. Do něj však potřebujeme hřebíček drcený. Známe ho spíše v podobě klasických hřebíčků – nažek, které se třeba žvýkají proti zápachu z úst a při bolestech zubů. Hřebíčkový olej má vynikající protizánětlivé a anestetické účinky a používá se hlavně při zánětech a bolestech zubů.

Kardamom do kávy – lahůdka

Kardamom je další voňavé koření, které se může pyšnit opojnou a specifickou vůní. Využívá se i v aromaterapii a působí příznivě na psychiku. Kardamom je také známou součástí ájurvédských čajů – čaji nebo kávě dodává vynikající chuť a pořádně vylepšit dokáže i čokoládu. Kardamomovým práškem si můžete třeba i vyčistit zuby.

Koriandr proti migréně

Koriandr je neméně důležité koření a součást perníkového koření. Jeho vůně je dost výrazná a nemusí vyhovovat každému. Koriandr je rovněž považován za afrodiziakum a má nejrůznější léčebné účinky. Je protizánětlivý, působí na nervy a zastavuje krvácení, proto se používá i při silné menstruaci. Jako většina koření i koriandr působí na celý trávicí trakt a hubí parazity, používá se ale také proti bolestem kloubů, na hučení v uších a proti bolestem hlavy. Říká se, že pokud jí těhotná žena koriandr, bude mít chytré dítě.

Recept na snadnou citronovou polevu. Hodí se k perníku i makovci

Anýz uvolňuje dýchací cesty

Aromatický anýz není jen semínkem pro zaražené prdíky miminek a proti nadýmání. Pro svou krásnou vůni se také využívá v aromaterapii a má mnohé léčebné účinky. Odvodňuje organismus, pomáhá při zánětech a závratích. Léčí záněty dutin a dezinfikuje střeva. Jeho vůně dokáže také skvěle uvolnit dýchací cesty.

Badyán do povidel

Nádherné hvězdičky badyánu se využívají nejen v kuchyni, ale také jako voňavé dekorace. Badyánu se také říká hvězdicovitý nebo čínský anýz. Používá se především do sladkých jídel a likérů a má uklidňující účinky. Vynikající není jen jako součást perníkového koření, ale přidává se i do domácích povidel.

Vanilka jako afrodiziakum

Vanilkové lusky mají své kouzlo a nádherně vonící sladká vanilka může provonět nejen cukr, ale i naše domovy. Nekupujte si vanilkový cukr v prášku – uměle vyrobený vanilin, ale vyrobte si pravý domácí vanilkový cukr. Stačí jen do přírodního cukru v uzavřené dóze či sklenici postavit jeden vanilkový lusk, anebo v cukru rovnou rozmíchejte vanilkový prášek. Pozor na to – pravá vanilka je černá a pokud si kupujete vanilkový prášek nebo vanilkový cukr z pravé vanilky, najdete v něm černý prášek. Vanilka je vlastně fermentovaná tobolka jednoho druhu orchideje – Vanilla – a bezesporu má také své léčivé, uklidňující a afrodiziakální účinky. Využívá se hodně při výrobě parfémů.

Recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky: Prožijte správné Vánoce

Nové koření na revmatismus

Nové koření pochází z amerického pimentovníku. Kuličky nového koření najdeme ledaskde – jeho použití je velmi všestranné. Ani novému koření nemůžeme upřít léčebné účinky, působí na trávení, nervy, klouby a revma. Také patří mezi přírodní antibiotika a má analgetický účinek.

Muškátový oříšek je halucinogen

Muškátový oříšek se spíše přidává do sladších kořenících směsí, ale používá se pouze v malém množství. Má specifickou chuť a vůni a málokdo ví, že se vlastně jedná o halucinogen – a to poměrně dost silný. Muškátový oříšek působí proti závratím a olej z muškátového oříšku se kdysi používal proti vráskám, slepotě a nervovým bolestem – jak psal už Mathioli. Muškátový oříšek je ale ve větším množství toxický a při jeho nadužívání hrozí nervové a psychické potíže včetně halucinací a pocitů úzkosti. V muškátovém oříšku obsažená halucinogenní látka se nazývá myristicin.

Pepř černý, červený, zelený, bílý

Mletý černý pepř se dříve používal ve velkém množství do mnoha jídel a ve velké oblibě ho mají zejména muži –  a ženy, které to mají rády horké. Poslední dobou se ale velké popularitě těší také barevný pepř složený z kuliček nejen černého pepře, ale i zeleného, červeného a bílého pepře. Každý druh pepře má svou specifickou chuť a vůni a používá se k jiným příležitostem v naší kuchyni. Různé zbarvení semen pepře souvisí s dobou zralosti a se způsoby zpracování pepře. Pepř je ale také známý jako afrodiziakum a součást ájurvédského koření, hojně používá i v indické kuchyni.

Zdravá černá čočka beluga: Nenadýmá a je hned hotová!

Zázvor

Oddenek zázvoru je oblíbený a známý pro přípravu čaje proti nachlazení a chřipce, kandovaný zázvor zase milují babičky a těhotné ženy, protože pomáhá proti nevolnostem, posiluje imunitu a dezinfikuje hrdlo. Zázvor jako koření se používá v sušeném stavu – mletý až na prášek – do různých druhů jídel. Patří i mezi ájurvédské koření a je součást indické kuchyně. Působí i jako afrodiziakum a celkově prohřívá a zlepšuje náladu. Také zázvor může být součástí perníkového koření a využívá se nejen do rýže a kari směsi, ale i do sladkých moučníků, například také sušenek – zázvorek.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*