×
WomanOnly

Léčivé účinky kmínu. Proč je důležité přidávat ho do jídla?

Účinky kmínu
Zdroj: Depositphotos

Kmín je oblíbeným kořením, které nechybí v žádné kuchyni. Jaké má kmín léčivé účinky, do jakých jídel se nejvíce hodí a jaké druhy kmínu vlastně známe?

Kmín – pěstování

Kmín kořenný, kterému se říká také kmín luční (Carum carvi), je nejstarším a nejpoužívanějším kořením v české kuchyni. Oplývá svým typickým aroma, jež je výraznější po rozemnutí semen kmínu mezi prsty. Díky svým skvělým vlastnostem kmín patří mezi oblíbená dochucovadla. Kmín náleží mezi miříkovité rostliny a volně jej najdeme v přírodě, nejčastěji na loukách, u vody nebo v blízkosti polních cest. Šlechtěné druhy kmínu se pak pěstují na zahradách.

Kmín je dvouletka. Může dorůst až do velikosti jednoho metru. Květ je okoličnatý a jako koření se využívají drobná semínka kmínu, která nacházíme po odkvětu. Čím více svítí na rostlinu kmínu slunce, tím jsou semínka kořenitější a mají výraznější chuť a vůni. Semena kmínu se sklízejí druhým rokem.

Směsi koření masala. Co se za nimi skrývá a jaké mají využití?

Druhy kmínu. Římský kmín, kořenný kmín, nebo černý kmín?

Kromě kořenného kmínu, který známe z běžného používání v kuchyni, se také můžeme setkat s římským kmínem (cumin), anebo černým kmínem (černucha). Tyto známé druhy orientálního koření, které se využívají i v alternativní medicíně pro četné léčivé účinky, však nemají s naším kmínem kořenným pranic společného. Římský kmín se získává z rostliny, která se nazývá šabrej kmínovitý, hodně se používá v indické kuchyni a pochází ze Středomoří. Vyskytuje se v celé Asii nebo také ve Střední Americe.

Černý kmín jsou semínka černuchy seté, která pochází z Balkánu, Egypta či dalších oblastí Asie. Olej z černého kmínu se používal k balzamování mumií.

Jak sklidit domácí kmín

Domácí kmín je potřeba sklidit dříve, než semena kmínu opadají. Sklizeň kmínu probíhá tak, že se ostříhají celé stonky, které se zavěsí okolíky dolů nad papír nebo bavlněný ubrus a nechají se semínka vypadat. Můžeme je také vytřepat či jinak uvolnit. Semena kmínu dáme usušit a zbavíme stopek. Uchováváme je v dobře uzavřených suchých sklenicích, aby z kmínu nevyprchalo aroma.

Černý kmín neboli černucha vás zbaví akné i bolestí břicha

Kmín v magii

Semena kmínu odedávna sloužila jako mocný ochranný prostředek proti negativním silám a zlým čarodějnicím. Kmín se také využíval v milostné magii, měl udržovat věrnost milenců. Pro ochranu se nosila semínka kmínu v kapse. Kmín posypaný kolem prahu domu sloužil k ochraně domova, kolem holubníku a kurníku udržoval věrnost a pohodu holubů a domácí drůbeže.

Kmín a jeho účinky

Co obsahuje kmín? Předně jsou to různé silice a aromatické látky, éterické oleje. Jednou z těchto látek je karvon, který pozitivně ovlivňuje trávení. Kmín dále obsahuje flavonoidy a také hodně železa.

Odvar z kmínu jako čaj se využívá při nadýmání, střevních kolikách, anebo také při kašli. Jaké léčivé účinky kmín tedy má?

  • podporuje trávení a odstraňuje nadýmání
  • tiší křeče břicha a bolesti žaludku
  • pomáhá i při menstruačních bolestech
  • stimuluje tvorbu mateřského mléka
  • pomáhá při nadváze a hubnutí
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • osvědčil se i u zánětu močových cest
  • podporuje vykašlávání
  • celkově uklidňuje
  • kmínová voda je dobrá na oči (oplachování)
  • je vhodný při chudokrevnosti a na podporu krvetvorby
  • má protizánětlivé účinky
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • obsahuje látky, které pomáhají odbourávat z těla jedy (brání proti otravě jídlem)
  • působí proti bolesti
  • pomáhá při odvykání kouření a pití alkoholu či návyku na lécích

Recept na domácí chléb s kmínem. Pekárnu nebudete potřebovat

Kmín a jeho využití

Semena kmínu se používají buďto celá, anebo drcená. Nejvíce kmínu se dává do těsta v pekařství, do chleba a na pečivo, dále se kmín přidává do vařených jídel, zejména luštěnin a brambor, aby se tak zvýšila jejich stravitelnost. Kmín v luštěninách zabraňuje přílišnému nadýmání. Při vaření brambor kmín přidaný do vody dodává bramborám skvělou chuť a zároveň pomáhá odbourávat solanin, který vzniká v naklíčených bramborách a který je pro nás toxický. Kmín se také využívá v likérnictví nebo i ve farmacii.

Nejen kmín v bramborách a bramborových polévkách, ale i houbám dodává skvělou chuť. Neodmyslitelně patří i do houbového guláše, anebo k rybám a dalším druhům masa. Kombinovat se dá s koriandrem, pepřem, česnekem nebo majoránkou.

Recept s kmínem

Zakysaná kmínová polévka

Připravíme si:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 35 g celého kmínu
  • mouku na zahuštění
  • sůl
  • trochu cukru
  • trochu octa
  • rostlinný olej

Postup:

Kmín uvaříme ve vodě a necháme ho hodinu vylouhovat. Kmínovou vodu potom přecedíme a povaříme se smetanou. Zahustíme jíškou, nakonec osolíme a dochutíme cukrem a octem.

Potraviny proti nadýmání, které vás zbaví potíží

Kmínový olej

Kmínový olej plný léčivých účinků kmínu si můžete snadno vyrobit tak, že necháte semínka kmínu macerovat ve vašem oblíbeném rostlinném oleji. Může jít třeba o hojně používaný olej slunečnicový. Semínka kmínu nechte macerovat v uzavřené sklenici zalité oleje asi po dobu 2 týdnů. Sklenice by měla stát v teple a na místě, kde svítí slunce. Poté olej přeceďte a používejte, anebo v něm můžete i semena kmínu ponechat.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*