×
WomanOnly

Římský kmín. Výrazné koření s řadou pozitivních účinků

Římský kmín
Zdroj: Depositphotos

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se odpradávna pěstoval ve Středomoří, severní Africe a Pákistánu. Postupem času se rozšířil i na další území, například do Indie, kde je dnes rovněž hojně používán. Čím se římský kmín liší od běžného kmínu a v jakých receptech se nejčastěji objevuje? Jaká specifika má pěstování římského kmínu a jaké má toto koření účinky na naše zdraví?

Co je římský kmín?

Římský kmín jsou semena šabreje kmínovitého. Připomínají klasický kmín, jsou však o něco větší a mají jinou barvu. Římský kmín se používá především v arabské a indické kuchyni a bývá také součástí některých mexických a balkánských jídel. Hodí se k dochucení omáček, kysaného zelí, polévek, pečiva a především luštěninových pokrmů. Někdy se římskému kmínu říká také kumín, bílý křížový kmín nebo mateřský kmín.

Co dnes uvařit? 15 tipů na zdravý oběd, který je hned hotový

Kmín vs. římský kmín. Jaký je v nich rozdíl?

Od běžného kmínu se římský kmín liší především svou chutí. Ta je mnohem výraznější a poměrně hořká. Semena římského kmínu mají také světlejší barvu, bývají štětinatá, rovnější a o trochu větší. Vzhledem k tomu, že se jedná o chuťově velmi odlišná koření, nelze římský kmín nahradit kmínem klasickým.

Použití římského kmínu

Jak jsme již zmínili, římský kmín se používá především v arabské a indické kuchyni. Přidává se například do pokrmů z mletého masa, luštěninových jídel či do kořenících směsí. V indické kuchyni se také často kombinuje s koriandrem. Výbornou chuť dodá uzeninám, sýrům, pečivu, polévkám či bílým omáčkám.

V následujících pokrmech římský kmín rozhodně nesmí chybět:

  • hummus
  • chilli con carne
  • čočkový dhál
  • různé variace karí
  • pikantní luštěninové pomazánky

Římský kmín skvěle dochutí také pikantní pečené brambory či jakoukoliv jinou zeleninu. Hodí se i do masitých jídel, kupříkladu na kuřecí špízy, do vepřového ragú či na grilované mořské plody.

Recepty na falafel. Zdravý a chutný pokrm plný bílkovin

Čím nahradit římský kmín při vaření?

Používání římského kmínu u nás není tak rozšířené a ne každý ho má doma. Při vaření podle nového receptu proto často vyvstává otázka, zda lze toto koření něčím nahradit. Římský kmín bohužel nelze nahradit jinými druhy koření, maximálně se jeho chuti přiblížit s pomocí anýzu a kmínu. Je však třeba počítat s tím, že tak výrazné, pronikavé chuti, kterou římský kmín má, s jiným kořením nedosáhneme. Naštěstí je dnes římský kmín součástí sortimentu běžných obchodů a není tedy třeba experimentovat.

Zdravotní účinky římského kmínu

Je známo, že římský kmín má řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Předně je stejně jako fenykl účinným lékem proti nadýmání a jiným zažívacím potížím. Dále podporuje chuť k jídlu, napomáhá prokrvení a zmírňuje kašel. Doporučuje se jím kořenit maso, protože se poté lépe tráví. Římský kmín také stabilizuje hladinu cukru v krvi a má protizánětlivé účinky.

Účinky římského kmínu:

  • pomáhá proti nadýmání a zažívacím obtížím
  • podporuje chuť k jídlu a podporuje trávení
  • pomáhá lepšímu prokrvení
  • tlumí kašel
  • stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • působí proti zánětu

Mezi účinné látky obsažené v římském kmínu patří vitamíny skupiny B, hořčík, železo, vápník, zinek, cuminaldehyd, polyacetylény, ftalidy, silice a kyselina palmitová.

Jak římský kmín pěstovat?

Šabrej kmínovitý sice není okrasnou rostlinou, nicméně vzhledem k pozitivním účinkům a nezaměnitelné chuti jeho semen není od věci si tuto bylinku vypěstovat. Jedná se o jednoletou rostlinu, jejíž semínka se vysévají v průběhu března či dubna. Doba klíčení bývá kolem 10 dnů při teplotě alespoň 10 °C. Rostlina vyžaduje slunečné a teplé stanoviště a pravidelné zavlažování, hnojení a odplevelování. Půda by měla být dostatečně výživná a bohatá na vápník.

Směsi koření masala. Co se za nimi skrývá a jaké mají využití?

Je bezpečné konzumovat římský kmín v těhotenství?

V minulosti se v některých kulturách římský kmín údajně používal k vyvolání potratu. Nicméně o tom, že by měl římský kmín takové účinky, neexistují lékařské důkazy. Rovněž se lze dočíst, že například ve starověkém Egyptě se římský kmín podával pro hladký průběh porodu.

Konzumace římského kmínu v těhotenství se není třeba obávat, nicméně stejně jako u jiných druhů koření platí, že sázkou na jistotu je to s ním nepřehánět.

Mohou římský kmín konzumovat děti?

Ano, děti římský kmín konzumovat mohou. Čaj z římského kmínu se podává dokonce i batolatům, kterým může pomoci od plynatosti, zácpy, různých virových infekcí, nachlazení a dalších neduhů.

Římským kmín mohou děti od 6 měsíců. Lze jej přidávat buď namletý do kojenecké stravy, nebo z něj uvařit nálev. Doporučené dávkování u kojenců do 1 roku věku jsou dvě až tři lžičky nálevu denně, postupně lze množství zvyšovat na dvě až tři lžíce denně. Zároveň bychom nálev neměli podávat vícekrát než čtyřikrát týdně.

Příprava nálevu je jednoduchá. Lžičku římského kmínu stačí zalít 250 ml vody, nechat 10 minut louhovat a poté přecedit. Semena je možné předem rozdrtit v hmoždíři, není to však nutné.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*