Nevíte, co k večeři? Připravte si rychlou, zdravou a výbornou pochoutku. Přinášíme vám několik receptů na ten nejlepší falafel.
Falafel z Blízkého východu
Původ falafelu není zcela jasný. Někteří tvrdí, že pochází z Izrale, jiní považují za jeho domovinu Egypt. Obě země však falafel natolik milují, že ho považují za své národní jídlo. Luštěninové kuličky s příměsí koření a bylinek patří mezi oblíbené pokrmy všech obyvatel Blízkého východu. Běžně se servírují v Libanonu i v Izraeli, kde jsou součástí tzv. street food. Falafel však mají ve velké oblibě i Češi napříč generacemi. Odpůrci živočišných výrobků s radostí využívají toho, že je falafel vegan.
Jak chutná koriandr a do jakých jídel ho použít?
Luštěniny v kombinaci s kořením a bylinkami
Kuličky se obvykle připravují z rozdrcené cizrny nebo zelených fazolí fava. V některých případech se volí kombinace obou typů luštěnin. Základ se dochucuje koriandrem, česnekem, římským kmínem, petrželkou a dalšími druhy výrazného koření. Obvykle se servíruje falafel v pita chlebu nebo na talíři s různými přílohami. Skvěle chutná falafel s humusem, jogurtovým dipem, ostrými omáčkami, sezamovou pastou, olivami i čerstvou zeleninou. Šetříte kalorie? Nebojte se, falafel a dieta jdou ruku v ruce. Místo smažení kuličky upečte v troubě nebo po osmažení falafel osušte v ubrousku, který vsákne přebytečný tuk.
Falafel – recept z cizrny
Ingredience:
- 400 g uvařené nebo konzervované cizrny
- 1 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- šťáva z ½ citrónu
- 3 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 hrst čerstvého koriandru
- špetka mleté pálivé papriky
- 1 lžička soli
- špetka mletého pepře
- 1 lžička mletého římského kmínu
- olej na smažení
- pita chleba
- červená cibule
- čerstvá zelenina
- hummus
Postup:
- Uvařenou nebo konzervovanou cizrnu dejte do mixéru a přidejte k ní nahrubo nasekanou petržel i koriandr.
- Přidejte oloupaný česnek, koření, sůl, vejce a mouku.
- Najemno nastrouhejte citrónovou kůru a přidejte ke směsi.
- Pusťte mixér a mixujte do té doby, než vznikne hladká směs. Malé kousky cizrny však falafelu neuškodí.
- Přidejte olivový olej, promíchejte a začněte tvořit kuličky.
- Kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě asi 15 minut. Pokud chcete kuličky smažit, smažte je v horkém oleji ze všech stran celkem 3 minuty. Poté nechte přebytečný tuk vsáknout do ubrousku.
- Podávejte se zeleninovým salátem, červenou cibulí, hummusem a pita chlebem.
Recept na domácí hummus. Vneste do své kuchyně vůni Blízkého východu
Falafel – recept s tahini omáčkou
Ingredience:
- 300 g uvařené nebo konzervované cizrny
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 svazek petrželky
- sůl
- šťáva z půlky citrónu
- 1 lžíce špaldové mouky
- olivový olej na smažení
Na omáčku tahini:
- 150 ml pasty tahini
- 2 lžíce smetany
- 1 – 2 lžíce citrónové šťávy
- 3 stroužky česneku
Postup:
- Cizrnu rozmixujte v mixéru nahrubo.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Chilli papričky očistěte a také ji pokrájejte.
- Vše přendejte do mixéru, přidejte petrželku i římský kmín a rozmixujte.
- Dochuťte koriandrem, citrónovou šťávou, přidejte mouku a špetku soli.
- Ze směsi tvořte navlhčenýma rukama kuličky a smažte je v olivovém oleji.
- Hotové kuličky pokládejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
- Podávejte ještě teplé nebo studené s tahini omáčkou, kterou připravíte smícháním tahini, prolisovaného česneku, citrónové šťávy, smetany a nasekané petrželky.
Hrachový falafel
Ingredience:
- 200 g hrachu
- 0,5 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- koriandr
- kmín
- kurkuma
- chilli
- mletý pepř
- špetka prášku do pečiva
- olej na smažení
Postup:
- Hrách uvařte, rozmixujte a přidejte k němu pokrájenou cibuli.
- Směs ochuťte kořením, promíchejte a tvořte kuličky.
- Jednotlivé kuličky usmažte v dostatečném množství rozpáleného oleje.
- Podávejte zabalené v pita chlebu s různými omáčkami, zeleninou nebo pikantní salsou.
Dobrou chuť!