Menu
WomanOnly
Zdraví a výživa

Proč jíst droždí? Je výborné nejen do pečení

Redakce

Redakce

1. 6. 2017

Také používáte droždí jen jako nezbytnou přísadu do koláčů a o příznivých účincích droždí na náš organismus zkrátka nepřemýšlíte? Jako by snad přínosy ani nemělo? Omyl, droždí je zdrojem mnoha prospěšných látek!

Bez droždí by pečivo nebylo tak krásně nadýchané a my přeci jíme i očima! Ale co to vůbec droždí je? Jedná se vlastně o živý mikroorganismus, který dokáže bez přístupu vzduchu přeměnit cukr na alkohol a oxid uhličitý. Alkohol se z těsta vypaří, zatímco oxid uhličitý se rozptýlí a vytvoří malé bublinky vzduchu, díky kterým těsto nabude.

Kvasnice se uchovávají v teplotách do 10 °C, pokud jsou vystaveny vyšší teplotě, začínají pracovat. Při jejich přípravě proto věnujte pozornost nejen teplotě v místnosti ale i teplotě jednotlivých surovin.

Droždí – bohatý zdroj vitamínů

Droždí je bohaté na vitamín B, naleznete jich zde hned několik. Jedná se například o vitamín B1, známý jako thiamin, ten je nepostradatelný pro vaše srdce i nervy. Dále B2 neboli riboflavin a vitamín B3, které dokáží přímo zázraky s naší pokožkou. To je jeden z důvodů proč se droždí využívá i ke kosmetickým účelům, zejména jako maska na obličej.

Nedostatek vitamínu B může způsobit únavu

Nedostatek vitamínů B se může ve vašem těle projevit nespavostí, zvýšeným výskytem aftů a především nikdy nekončící únavou. S těmito problémy vám může pomoci právě droždí. Vědci dále zjistili, že je tato surovina bohatá také na aminokyseliny, minerály, vitamíny a enzymy, tedy na látky, které v současné době nepřijímáme z potravy v dostatečném množství.

Pomazánka z drozdí

  • čtyři kostky droždí
  • dvě vejce
  • větší stroužek másla
  • cibulka
  • trocha mléka
  • sůl a pepř na dochucení

Stačí, když si na pánvi orestujete nakrájenou cibuli, přidáte rozdrolené droždí a mírně zasypete solí a pepřem. Jakmile se z pánvičky bude zvedat příjemná vůně droždí, vmícháte dvě vejce a zalijete trochou mléka. Dále stačí už jen chvíli promíchat a nechat pochutinu vychladnout.

Skvěle vám bude chutnat na čerstvém, díky kvasnicím, nadýchaném pečivu. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek:
4,6
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Proč jíst droždí? Je výborné nejen do pečení