Rajčata jsou velmi oblíbenou potravinou, především pro svoji výraznou chuť i barvu a pro nenáročné pěstování. Pokud si stále nemůžete nalézt cestu k jejich konzumaci, podívejte se, proč byste je měla začít jíst častěji.
Tato plodina byla poprvé pěstována v Latinské Americe, odkud se dostala do Mexika a asi v 16. století do Evropy. V současnosti můžeme nalézt mnoho různých druhů a barev rajčat.
Kromě nám velmi dobře známých červených můžeme konzumovat i žlutá nebo fialová. Mezi nejznámější druhy pak patří rajčata keříčková, masitá nebo koktejlová, tzv. cherry.
Poradíme vám, jak zavařit rajčata tak, aby neztratila svou chuť!
Rajče alespoň dvakrát týdně
I když rajčata obsahují z velké části vodu, jsou bohatá na množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jsou například zdrojem vápníku, draslíku, železa a zinku, vitamínu C, A, D a B a mnoha dalších.
Podporují imunitní systém a dobrou náladu, působí močopudně a odstraňují zácpu, ale také upravují spánek, pomáhají předcházet infarktu o ochraňují sliznice. Dále jsou také doporučovány při redukci váhy kvůli své nízké kalorické hodnotě a při očistných dietách.
Dále se také tvrdí, že rajčata mají pozitivní vliv na pokožku a vlasy, nejen jejich konzumací, ale také používáním rajčatových plátků jako pleťovou masku.
Bezesporným a vědecky dokázaným účinkem konzumace rajčat je to, že při konzumaci dvakrát týdně snižují riziko výskytu rakoviny, především díky obsahu antioxidantů, které na sebe váží volné radikály.
Brambory, rajčata nebo česnek. 11 potravin, které nepatří do lednice
Recept na salát Caprese
Jedním z nejoblíbenějších pokrmů, který se připravuje z rajčat, je bezpochyby salát Caprese. Je velice jednoduchý, rychlý a výborný, proto si jej neváhejte připravit doma.
Na tento salát budeme potřebovat rajčata, mozzarellu a čerstvou bazalku. Rajčata i mozzarellu nakrájíme na plátky a poskládám na talíř tak, aby výsledný dojem lahodil oku. Přidáme lístky čerstvé bazalky, sůl a pepř a zakapeme olivovým olejem.