×
WomanOnly

Prozradíme vám, proč nejíst brambůrky, i proč po nich tolik toužíte!

Zdroj: Shutterstock.com

To, že brambůrky nejsou tou nejzdravější svačinkou ani pochutinou ví asi každá z nás. Opravdu ale víme ale proč jsou tak nezdravé a dietology, či lékaři kritizované? Pokud ani vy nejste schopna jednoznačně odpovědět, nezoufejte, dozvíte se to v našem článku. Navíc vám prozradíme, proč nejsme schopné si dát jen hrst brambůrků, ale sníme vždy celý sáček!

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

O kvalitních brambůrkách si nechme zdát

Když otevřeme sáček s brambůrky očekáváme voňavé, křupavé, dozlatova opečené a tenoučké plátky brambor, které nejsou příliš mastné, ani přesolené. Realita je však ve většině případů zcela odlišná! Nejen, že většina sáčků s brambůrky jsou nafouklé a téměř praskají, ale po otevření zjistíme, že brambůrky jen smutně leží na úplném dně pytlíku, ale je toho mnohem víc!

Podle průzkumu, který provedl deník MF DNES, vyšlo najevo, že pouze jedny z patnácti brambůrků jsou opravdu takové, jaké sliboval obal. Zbytek jsou jen přesolené, tukem nasáklé brambůrky, které navíc nechutnají po bramborách, ale po škrobu! Pomyslnou soutěž o nejlepší brambůrky vyhráli Bohemia Chips Horská sůl. Proto pokud budete chtít zhřešit, sáhněte právě po těchto!

Tučné, nebo ještě tučnější?

Žádnou z nás asi nepřekvapí informace, že brambůrky jsou jednou z nejtučnějších pochutin vůbec. Dokážete si ale představit kolik tuku tedy tato oblíbená pochoutka obsahuje? V průměru je to 32 gramů tuku na sto gramů brambůrků, tedy 30% brambůrků tvoří čistý tuk! Opravdu chcete jíst brambor obalený v tuku a soli? A opravdu chcete brambůrky dávat svým dětem?

Solí proti nudě, ale zároveň k srdeční chorobě!

Podobně jako s tukem, je to u chipsů i se solí. Většinou je jí nadbytek. Některé měly méně než jedno procento, ale jiné až tři procenta soli. Když uvážíme, že nadměrný příjem soli zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění, a proto bychom měli denně spotřebovat nanejvýš pět gramů.

Když někdo spořádá u televize stogramový sáček chipsů, dostane do sebe polovinu toho, co by měl přijmout za celý den. Pokud tedy potřebujete zahnat večerní nudu u televize, nakrájejte si kvalitní sýr a dejte si k němu třeba hroznové víno. Vaši touhu po slaném uspokojíte a zároveň vám poděkuje vaše tělo!

Proč po brambůrcích nedokážeme přestat toužit?

Důležitou úlohu zde hraje sůl, použitý tuk, bramborový škrob, ale i konzervanty. Při kousání chipsů chuťový vjem zasáhne vyústění trojklaného nervu v zadní části horního patra, který odešle informace přímo do mozku. Čím příjemnější chuť mozek pocítí, tím více po ní začne toužit.

Nejnebezpečnější zbraní bramborových lupínků je ale jejich křehkost. Z desetiletého výzkumu jasně vyplynulo, že čím více jsou chipsy křupavější, tím víc jich sníme. Výrobci prý dokonce objevili dokonalý bod zlomu lupínku – přesně spočítali intenzitu křupnutí lupínku, kterou máme nejraději!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*