×
WomanOnly

Recept: Dvoubarevná tvarohová buchta. Moučník co vždy oslní

Opět přicházím s další buchtou typu smíchat a upéct. Tentokráte se jedná o výbornou tvarohovou dobrotu, která je vynikající i druhý den hezky naležená z lednice. To oceníte zejména v horkých dnech.

Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Tmavé těsto:

1 hrnek mléka

3/4 hrnku oleje

2 vajíčka

1 hrnek cukru

1 prášek do pečiva

2 hrnky hladké mouky

2 polévkové lžíce kakaa

citronová kůra (opravdu nemusí být!)

Tvarohové těsto:

2 tvarohy

1 vanilkový cukr

1 vanilkový puding, nevařit – vsypat prášek

1 hrnek moučkového cukru

2 vajíčka

1 hrnek mléka

Smíchat, nalít, přelít, upéct

Důležité je mít doma všechny suroviny, pak už jde všechno samo. V jedné míse si nejlépe ručním mixérem opatrně prošleháme kakaové těsto, v druhé potom to tvarohové.

V případě, že použijete tvaroh vaničkový, takový ten hodně mokrý, uberte alespoň půl hrnečku mléka. I tak bude hmota víceméně tekutá.

Hrajte si s barvami

Do vymazaného nebo pečicím papírem vyloženého plechu nalijte přes polovinu kakaového těsta, důkladně jej stěrkou rozetřete do všech koutů a na něj navrstvěte tvarohové.

Pravděpodobně se vám těsta už teď smíchají dohromady, nevadí. Úplně v klidu jej lehce rozetřete, ať je tvaroh v každém kousku.

Navrch nalijte zbytek kakaové hmoty a opět vyrovnejte povrch

Pečte na 150 – 180 °C zhruba hodinku v předehřáté troubě. Samozřejmostí je pravidelná kontrola dřevěnou špejlí. Tvarohové těsto vám bude sice špinit až do konce, ale jeho hotovost jasně naznačí hnědnutí vykukujících tvarohových ploch.

Mouka dělá zázraky

Téměř identický recept, avšak s jiným vrstvením, jsem již zkoušela. Místo hladké mouky se použila polohrubá a hutnější tvaroh se instaloval navrch zdobícím sáčkem. Hladká mouka mi ale učarovala víc, dodá buchtě na vláčnosti.

Čtěte také: Recept na tvarohovou bábovku.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*