×
WomanOnly

Recept: Honzovy buchty s tvarohem. Extra vláčné a nadýchané

Honzovy buchty
Zdroj: Shutterstock

Honzovy buchty patří mezi moučníky, které každý miluje, ale nikdo je nechce dělat. Důvodem bývají obavy z přípravy kynutého těsta a přílišné časové náročnosti. Je pravda, že honzovkám je potřeba věnovat dostatek času, aby byly co nejlepší. Práce s kvasnicemi se však určitě bát nemusíte. Sice se často démonizuje, ale ve skutečnosti nejde o nic složitého.

Recept na Honzovy buchty s tvarohem

Kynuté buchty plněné tvarohem jsou skvělým příkladem toho, že i ze základních ingrediencí lze vytvořit něco skvělého. Na přípravu honzovek si vyhraďte zhruba tři hodiny času, aby těsto mohlo pořádně vykynout.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 65 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 100 g másla + na potření
  • moučkový cukr na posypání

Tvarohová náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • hrst rozinek
  • rum

Recept: Kynuté buchty s mákem, tvarohem a povidly

Postup:

  1. Rozinky namočíme do rumu. Mouku prosejeme do mísy a vytvoříme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přisypeme krupicový cukr a přilijeme vlažné mléko. Počkáme přibližně 15 minut, až vzejde kvásek.
  2. Přidáme rozpuštěné (ale ne horké) máslo, žloutky a špetku soli. Ručně nebo pomocí robota vypracujeme hladké, trochu lepivé těsto. Dáme ho do mísy, zasypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Těsto necháme kynout zhruba hodinu až dvě, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  3. Připravíme si náplň. Tvaroh, cukr a vejce smícháme a nakonec přidáme rozinky namočené v rumu.
  4. Těsto si rozdělíme na 32 kousků. Každý kousek splácneme, doprostřed dáme tvarohovou náplň a zavineme do tvaru buchty.
  5. Pekáč vymažeme máslem a buchty do něj vyskládáme spojem dolů. Potřeme je máslem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme zhruba 30 minut dozlatova.

Počet porcí: 32 kusů
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 3 hodiny

TIP! Pokud máte s čerstvým droždím špatné zkušenosti, nahraďte ho instantním v prášku. Instantní droždí se jednoduše vmíchá do mouky a poté se přidají další ingredience – nejdřív suché, potom mokré. Těsto možná budete muset nechat kynout o něco déle, ale nemusíte se bát, že by vůbec nevykynulo.

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*