×
WomanOnly

Recept: Jednoduchá kedlubnová omáčka se smetanou i bez

Kedlubnová omáčka
Zdroj: Shutterstock

Kedlubnovou omáčku lze připravit hned na několik způsobů. Představuje jídlo vhodné pro děti i dospělé, navíc je skutečně jednoduchá a sestává z dobře dostupných ingrediencí. Jak udělat kedlubnovou omáčku se smetanou či bez a s čím vším ji můžeme podávat?

Kedlubnová omáčka se smetanou

Tajemství nejlepší kedlubnové omáčky tkví v ingrediencích, proto doporučujeme použít plnotučnou smetanu, která zajistí plnou, lahodnou chuť. Omáčka je skvělá v kombinaci s houskovým knedlíkem a vepřovým masem, popřípadě s kvalitní uzeninou. Pokud připravujeme kedlubnovou omáčku pro děti, můžeme ji podávat s vařenými brambory.

Ingredience:

  • 2-3 kedlubny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml smetany (ideálně 33%)
  • 400 ml vývaru
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme máslo a cibuli osmažíme dosklovata. Přidáme kedlubnu a chvilku restujeme.
  3. Po chvíli přisypeme mouku a vytvoříme zásmažku. Přilijeme studený masový nebo zeleninový vývar a dobře promícháme. Osolíme a vaříme do změknutí kedlubny.
  4. Stáhneme plamen, vmícháme smetanu a necháme minutku pozvolna vařit. Na závěr omáčku dochutíme pepřem a můžeme podávat.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Čas přípravy: 45 minut

Recept na kysané zelí, naložte tuhle klasiku sami doma

Zdravá kedlubnová omáčka bez smetany

Kedlubnovou omáčku ve zdravější verzi připravíme jednoduše z kedluben, česneku a trošky másla. Není potřeba přidávat žádnou tekutinu, jelikož rozmixováním vznikne ideální konzistence. Kedlubnová omáčka bez smetany skvěle doplní pečené hovězí maso nebo rybu.

Ingredience:

  • 2-3 kedlubny
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kedlubny očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě do měkka.
  2. Ještě horké kedlubny a stroužek česneku rozmixujeme na pyré, přidáme sůl a pepř dle chuti, máslo, dobře promícháme a můžeme podávat.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Čas přípravy: do 30 minut

Kedlubnová omáčka se zakysanou smetanou

Místo smetany ke šlehání lze do kedlubnové omáčky přidat smetanu zakysanou, která dodá svěží a nakyslou chuť. Postup přípravy receptu se zásadně neliší, je však třeba dávat pozor, aby se smetana v horkém základu nesrazila.

Ingredience:

  • 2-3 kedlubny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml zakysané smetany
  • 400 ml vývaru
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, kedlubny nastrouháme nahrubo.
  2. Na másle orestujeme cibuli dosklovata a přidáme nastrouhané kedlubny. Ještě chvíli vše společně restujeme, poté přisypeme mouku a vytvoříme zásmažku. Přilijeme studený vývar, důkladně promícháme, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme, dokud kedlubna nezměkne.
  3. Vypneme zdroj tepla a opatrně vmícháme zakysanou smetanu. Měla by mít pokojovou teplotu, aby se v omáčce nesrazila. Pokud ji vyndaváme z ledničky, přimícháme do ní nejprve trochu horkého vývaru.
  4. Kedlubnovou omáčku se zakysanou smetanou dochutíme černým pepřem a podáváme.

Počet porcí: 4
Obtížnost: střední
Čas přípravy: 45 minut

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*