×
WomanOnly

Recept na celozrnný špaldový chléb. Volte zdravější možnost

Špaldový chléb s ořechy
Vyzkoušejte zdravý a na přípravu snadný chléb, který Vám zachutná. Foto: Adéla Svobodová, WomanOnly.cz

Nedůvěřujete pečivu, které se prodává v supermarketech? Rády byste si připravily chléb doma, ale nemáte domácí pekárnu? Přesně pro Vás je tady recept na celozrnný špaldový chléb s ořechy. Je velmi jednoduchý, chutný a díky obsahu celozrnné mouky i zdravější.

Ingredience (na 1 bochník ve formě na chlebíček):

350 g celozrnné špaldové mouky
10 g čerstvého droždí
180 ml vody
Lžička soli
Hrst vlašských ořechů či jiných semínek

Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozmícháme s 2 – 3 lžícemi vlažné vody a zasypeme 2 lžícemi mouky. Takto připravenou směs necháme pracovat na teplém místě asi 15 minut a mezitím si připravíme ostatní ingredience. V míse smícháme mouku, sůl, oříšky a zbývající množství vody. Poté přidáme kvásek a následně těsto hněteme asi 10 minut. Přikryjeme jej utěrkou a necháme ho na teplém místě asi 45 minut kynout. Až tato doba uplyne, znovu těsto prohněteme a vložíme do formy na chlebíček. Opět necháme 45 minut kynout a následně vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 15 minut na 220 °C, poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 30 minut. Po vytažení z trouby chléb potřeme studenou vodou a necháme vychladnout.

3/5 - (13 votes)
3/5 - (13 votes)


1 Komentář Recept na celozrnný špaldový chléb. Volte zdravější možnost

  1. Opravdu se dává jen 180 ml vody? Těsto je absolutně tuhé a hnětení je téměř nemožné :(.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*