×
WomanOnly

Recept na domácí bavorské vdolky. Ocení je nejen ti nejmenší

Bavorské vdolky
Zdroj: Shutterstock

Vdolky jsou nenahraditelná sladká lahůdka. Můžete je uvařit jako hlavní jídlo nebo je podávat jako dezert. Spokojení strávníci jsou každopádně zaručeni v obou případech.

Jaká je vaše vzpomínka na bavorské vdolečky? Jsou s láskou pečené od babičky? Nebo ty slaďoučké ze školní jídelny? Nebo s úsměvem prodávané v místní pekárně? Ať tak či onak, dobrá zpráva je, že teď už nemusíte jen vzpomínat.

Vdolky můžete zdobit podle svého gusta. Asi nejběžnější verze je s povidly a tvarohem. Použít ale můžete i marmeládu, kokos či šlehačku.

Na 4 porce:

  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 18 g čerstvého droždí
  • 200 g vlažného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 citron
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • olej na smažení

Bavorské vdolky postup:

1. Celý postup začneme přípravou kvásku. Droždí si rozdrobíme, přidáme lžičku cukru, trochu vlažného mléka i prosáté mouky. Promícháme. Necháme pár minut na teplém místě odstát.

2. Rozpustíme si máslo a nastrouháme citronovou kůru, množství je na vlastním uvážení. Ke zbylé mouce přidáme vejce, cukr, mléko, sůl, kůru z citronu a mírně zchladlé máslo. Promícháme. Poté přidáme kvásek a znovu promícháme. Hotové těsto necháme vykynout a zdvojnásobit svůj objem.

3. Vykynuté těsto si rozválíme na silnější plát, z nějž vykrojíme kolečka. Ta necháme ještě jednou vykynout.

Tip: Do každého kolečka můžeme udělat menší, poměrně mělký důlek, do kterého se pak schová část zdobení. Vdolky se díky tomu lépe konzumují.

4. V hlubší pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje. Vdolky smažíme z obou stran dozlatova. Poté vyndáme na kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Zdobíme dle libosti.

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*