×
WomanOnly

Recept na domácí nutelu. Oslaďte si život oříškovou pochoutkou

mýty o palmovém oleji, recept na domácí nutelu

Nutela patří bez diskuze mezi nejoblíbenější sladké dobroty. Dá se použít do řady dezertů, ale většina lidí ji stejně nejraději konzumuje jen tak – lžící přímo ze sklenice. Co tentokrát zkusit tuhle laskominu připravit doma?

Kupovaná nutela, tedy oříšková pomazánka, ve skutečnosti moc oříšků neobsahuje, je napěchovaná hlavně cukrem. Domácí nutela sice zabere trochu času, ovšem hned po prvním otestování vás oříšková chuť tak omámí, že už se k té kupované nebudete chtít vrátit. A proč taky?

Pokud nutela přežije útoky mlsných jazýčků domácnosti, kteří si z ní budou potají nabírat lžičky, lze pro ni najít i řadu využití. Oblíbená je k snídani s čerstvým pečivem nebo uvnitř rozpečeného toustu. Použít ji můžete taky do koláčů, muffinů či sušenek.

Čtěte také: Recept na palačinky s tvarohem či nutelou

Na 1 sklenici nutely:

  • 300 g mléčné čokolády
  • hrnek lískových ořechů
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli

Jak postupovat při výrobě domácí nutely

1. Troubu předehřejeme na 160 stupňů a opékáme v ní oříšky, dokud nezhnědnou. Potrvá to asi 10-15 minut. Necháme je mírně vychladnout a poté je promneme v utěrce, zbavíme je tak slupek.

2. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Ořechy rozmixujeme na pastu. K té přidáme olej, cukr, kakao, sůl a znovu promixujeme. Na závěr přidáme čokoládu a ještě jednou směs umixujeme.

3. Nutelou plníme uzavíratelné skleničky, po vychladnutí směs ještě ztuhne. Uchováváme v lednici nebo při pokojové teplotě. Vydrží i tři týdny. Ale to ji dřív sníme.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*