×
WomanOnly

Recept na hummus s domácím chlebem: Jednoduché, ale chutné pohoštění

Chutné a zdravé pohoštění, které zasytí. Foto: Adéla Svobodová, WomanOnly.cz

Příznivce jednoduchých, ale výživných, pokrmů z kvalitních surovin tento recept jistě uchvátí. Celozrnný chléb ze sušeného droždí je nenáročný na přípravu a v hummusu se skrývá spousta cenných látek a živin.

Chutné a zdravé pohoštění, které zasytí. Foto: Adéla Svobodová, WomanOnly.cz
Chutné a zdravé pohoštění, které zasytí. Foto: Adéla Svobodová, WomanOnly.cz

Ingredience na chléb:

350 g celozrnné žitné mouky
150 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
1 lžička soli
1 lžička cukru
2 lžíce oleje
2 lžíce octa
350 ml vlažné vody
2 lžičky sušeného droždí
Semínka podle chuti

Ingredience na hummus:

1 plechovka cizrny nebo cca 250 g uvařené cizrny
1 lžíce sezamové pasty tahini
2 stroužky česneku
2-3 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř, případně chilli

Všechny přísady na chléb smícháme dohromady a důkladně promícháme. Těsto necháme v přikryté míse kynout asi hodinu a půl. Poté jej přemístíme do vymazané a vysypané formy, uhladíme a potom opět přikryjeme a necháme kynout ještě asi hodinu. Do trouby vyhřáté na 200 °C dáme nádobu s vodou, která se bude během pečení odpařovat. Také chléb potřeme vodou (může být mírně osolená) a poté vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut, po vychladnutí vyklopíme z formy a nakrájíme.

Výroba hummusu je ještě o mnoho snadnější. Do vhodné nádoby vložíme všechny suroviny a tyčovým mixérem je rozmixujeme. Okořeníme podle chuti a necháme v lednici alespoň hodinu uležet, aby se všechny chutě propojily.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*