×
WomanOnly

Recept na mramorovou bábovku: Upečte si jednoduchou klasiku

Bábovka patří ke klasikám pečených moučníků. Pokud tedy přemýšlíte, co si upéci k čaji, na snídani, nebo čím pohostit návštěvu, vyzkoušejte náš osvědčený recept.

babovka

Ingredience:

250 g polohrubé mouky
250 g cukru
1/2 prášku do pečiva
4 vejce rozdělená na žloutky a bílky
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku vody
kůra z 1/2 citronu
špetka soli
3 lžíce kakaa
máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy

Postup je jednoduchý

Z bílků a špetky soli vyšlehejte ručním mixerem tuhý sníh. Ve větší míse smíchejte žloutky s cukrem, přidejte vodu a olej. Postupně přisypávejte mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou kůru z citronu. Ingredience důkladně promíchejte. Poté opatrně přidejte tuhý sníh z bílků.

Dvě třetiny těsta nalijte do formy, kterou předem vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do zbylého těsta přidejte kakao a tmavé těsto přilijte do formy. Tím vznikne mramorová bábovka.

Troubu předehřejte na 180 °C, formu do ní vložte a pečte 40 minut. Po uplynutí doby špejlí zkontrolujte, jestli těsto nelepí. Poté nechte ještě 10 minut dopéct. Upečenou bábovku vyklopte a po vychladnutí posypte moučkovým cukrem. Nekrájejte, pokud je horká, těsto by se mohlo srazit.

Tip! Do těsta můžete přisypat ořechy, brusinky nebo nastrouhanou margotku.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*