×
WomanOnly

Recept na mramorovou bábovku: Upečte si jednoduchou klasiku

Mramorová bábovka

Bábovka patří ke klasikám pečených moučníků. Pokud tedy přemýšlíte, co si upéci k čaji, na snídani, nebo čím pohostit návštěvu, vyzkoušejte náš osvědčený recept.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 4 vejce rozdělená na žloutky a bílky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • kůra z 1/2 citronu
  • špetka soli
  • 3 lžíce kakaa
  • máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy

Postup je jednoduchý

Z bílků a špetky soli vyšlehejte ručním mixerem tuhý sníh. Ve větší míse smíchejte žloutky s cukrem, přidejte vodu a olej. Postupně přisypávejte mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou kůru z citronu. Ingredience důkladně promíchejte. Poté opatrně přidejte tuhý sníh z bílků.

Dvě třetiny těsta nalijte do formy, kterou předem vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do zbylého těsta přidejte kakao a tmavé těsto přilijte do formy. Tím vznikne mramorová bábovka.

Troubu předehřejte na 180 °C, formu do ní vložte a pečte 40 minut. Po uplynutí doby špejlí zkontrolujte, jestli těsto nelepí. Poté nechte ještě 10 minut dopéct. Upečenou bábovku vyklopte a po vychladnutí posypte moučkovým cukrem. Nekrájejte, pokud je horká, těsto by se mohlo srazit.

Tip! Do těsta můžete přisypat ořechy, brusinky nebo nastrouhanou margotku.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*