×
WomanOnly

Recept na palačinky s ořechovou náplní a čokoládou

Česká kuchyně sice bojuje s maďarskou o domovské právo na palačinky, a i když se u nás zabydlely jejich různé variace, ta tradiční s ořechovou náplní a čokoládovou polevou zůstává stále maďarskou doménou.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Plněné palačinky se v Maďarsku považují za slavnostní jídlo, dokonce se podávají i na svatebních hostinách. Vyzkoušejte recept na palačinky s ořechovou náplní a čokoládovou polevou.

Ingredience na palačinky:

2 vejce

240 g hladké mouky

200 ml mléka

200 ml perlivé vody

2 lžičky cukru krystal

špetka soli

olej na smažení

Z vajec, mouky, mléka, vody, cukru a soli umícháme hladké těsto a necháme asi 20 minut odstát. Rozpálenou pánev potřeme trochou oleje, nalijeme menší naběračkou těsto a rovnoměrně jej po celé pánvi rozlijeme. Pečeme po obou stranách na prudkém ohni. Hotové palačinky odkládáme na talíř.

Ingredience na ořechovou náplň:

180 g najemno posekaných vlašských ořechů

3 polévkové lžíce rozinek

2 polévkové lžíce kandované pomerančové kůry

120 g cukru krystal

100 ml rumu

½ lžičky skořice

100 ml smetany na šlehání

Rozinky a pomerančovou kůru do náplně si předem namočíme do 50 ml rumu a necháme alespoň jeden den odležet.

Smetanu nalijeme do menšího hrnce, uvedeme do varu a přidáme ořechy, skořici, cukr a odkapané rozinky a pomerančovou kůru. Náplň vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout a vmícháme zbytek rumu.

Ingredience na čokoládovou polevu

100 g čokolády na vaření

3 žloutky

2 lžíce kakaového prášku

250 ml mléka

40 g rozpuštěného másla

2 lžíce cukru

1 lžička vanilkového cukru

Čokoládu rozpustíme v mléce. Sejmeme z ohně, postupně přidáme žloutky, máslo, oba cukry a umícháme dohladka. Pokud je poleva příliš hustá, přidáme trochu mléka.

Jednotlivé palačinky potřeme ořechovou náplní, složíme do trojúhelníku a před podáváním polijeme čokoládovou polevou.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*