×
WomanOnly

Recept na pečenou krkovici. Jak na to, aby se rozpadala na jazyku?

Recept na vepřovou pečenou krkovici
Zdroj: Depositphotos

Recept na nedělní klasiku, kterou pohrdne jen málokdo. Připravte si pečenou vepřovou krkovici na cibuli a česneku, na bylinkách nebo pivu a zjistěte, v čem tkví tajemství dokonalé úpravy pečeného masa.

Základ úspěchu? Pomalé pečení!

Říká se, že nejlepší vepřová krkovice je ta pomalu pečená. Proč? Protože pomalé pečení zaručí, že se bude maso doslova rozpadat na jazyku. Ještě před tím, než se do přípravy pečené krkovice pustíte, si opatřete akorát tak velkou zapékací mísu nebo pekáček. Plátky masa by se do nádoby měly vejít vedle sebe, zároveň by kolem nich nemělo být moc volného prostoru. Ideální je pekáč nebo mísa s poklopem, nicméně na zakrytí můžete použít také alobal.

Jakou přílohu k pečené krkovici?

K vepřové krkovičce se skvěle hodí vařené či opékané brambory nebo houskový knedlík a dušené zelí. Dále ji můžete podávat s čerstvým chlebem nebo s čímkoliv jiným podle vaší chuti – s bramborovou kaší, pečenou zeleninou, dokonce i s rýží nebo těstovinami.

Základní recept na pečenou krkovici v troubě

Tento recept sestává jen z několika málo ingrediencí, nicméně i tak se můžete těšit na dokonalý výsledek. Nezapomeňte krkovici dopřát dostatečně dlouhou dobu pečení. Uvidíte, že delší čekání za to stojí.

Ingredience:

  • 4 plátky krkovice
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 4 lžíce oleje
  • sůl, pepř, kmín

Postup:

  1. Vepřovou krkovici z obou stran osolíme, opepříme, posypeme kmínem a potřeme olejem.
  2. Cibuli nakrájíme nahrubo a vložíme ji do sádlem vymazané zapékací mísy. Přidáme česnek nakrájený na plátky a navrch položíme krkovici.
  3. Podlijeme asi 100 ml vody a pečeme přikryté 30 minut na 250 °C, poté odkryjeme a pečeme ještě 90 minut na 180 °C.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 2,5 hodiny

Pečená krkovice s bylinkami

Velmi jednoduše můžete základní recept na pečenou krkovici obměnit přidáním oblíbených bylinek. Vyzkoušejte například rozmarýn a tymián – krásně maso provoní a dodají mu zajímavější chuť.

Ingredience:

  • 4 plátky krkovice
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • snítka rozmarýnu
  • snítka tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce sádla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Plátky krkovice z obou stran osolíme, opepříme, posypeme kmínem a potřeme hořčicí.
  2. Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo a vložíme do sádlem vymazané zapékací mísy. Přidáme bobkové listy, tymián, rozmarýn a navrch položíme maso.
  3. Podlijeme asi 100 ml vody. Pečeme přikryté 30 minut na 250 °C, poté odkryjeme a pečeme dalších zhruba 90 minut na 180 °C.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 2,5 hodiny

Pečená krkovice na pivu

V tomto receptu se krkovice nepodlívá vodou, nýbrž pivem, které vytvoří výbornou šťávu. Můžete zvolit jak klasické, tak černé pivo, nicméně doporučujeme se vyhýbat značkám, které jsou vyhlášené svou hořkostí.

Ingredience:

  • 4 plátky krkovice
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 250 ml světlého nebo černého piva
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Plátky krkovice z obou stran lehce osolíme a opepříme.
  2. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky a dáme do sádlem vymazané zapékací mísy. Navrch dáme maso a vše zalijeme pivem.
  3. Mísu překryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečeme 1 hodinu překryté, poté alobal sundáme a pečeme ještě zhruba 15 minut. Maso tím získá zlatavější barvu.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 1,5 hodiny

 



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*