Čekáte návštěvu a nevíte, co jí nabídnout k vínu či pivu jako chuťovku? Máme pro vás tip! Vyzkoušejte škvarkové placky podle receptu našich babiček.
Ačkoli příprava těsta na placky není nijak složitá, zabere delší dobu. Těsto je totiž kynuté, takže musíte počítat s tím, že jej minimálně 45 minut budete muset nechat odstát na teplém místě.
Nepředbíhejme však a podívejme se na ingredience, které budete na přípravu vláčného těsta potřebovat.
Suroviny
12 porcí
Postup přípravy
Do větší mísy prosejte hladkou mouku, těsto tak bude lehčí. Přidejte máslo, sůl, víno, dva žloutky a nasekané či namleté škvarky. Nakonec přidejte kvásek vytvořený z teplého mléka, kostky droždí a cukru.
Zlehka vypracujte tuhé těsto, pomoci si můžete i elektrickým hnětačem. Podle potřeby do těsta přilijte vlažné mléko, které jej zvláční. Poté nechte kynout alespoň 45 minut na teplém místě.
Nakynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu na placku vysokou přibližně centimetr. Vykrajujte tvořítkem libovolně velká kolečka, která pokládejte na plech vymazaný tukem nebo pokrytý pečícím papírem. Nezapomeňte placky potřít rozšlehaným vejcem. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25–30 minut dozlatova.