×
WomanOnly

Recept na srnčí guláš. Seberte odvahu pustit se do jídla ze zvěřiny

Recept na srnci gulas
Zdroj: Shutterstock.com

Pustit se do zvěřiny, to už chce pořádnou kuchařskou odvahu. Najděte ji v sobě a připravte výtečné jídlo nejen pro svého partnera, ale pro celou rodinu.

Srnčí guláš rozhodně nepatří mezi snadné a rychlé recepty. Pokud ale máte přístup ke kvalitní zvěřině, je škoda nestrávit tentokrát v kuchyni víc času a nezkusit připravit výjimečné jídlo. Pokud se podaří, nebudete litovat.

S přípravou je nejlepší začít už předchozí den, kdy se přichystá maso a naloží se do marinády. Protože i samotné vaření trvá docela dlouho, začněte v den D už ráno nebo v brzké dopolene, pokud chcete obědvat kolem poledne. Srnčí guláš chutná nejlépe s houskovým či karlovarským knedlíkem.

Recept na karlovarský knedlík ve fólii. Zkuste tradiční českou přílohu

Na 4 porce:

  • 1 kg srnčí kýty
  • 3 cibule
  • 150 ml rajčatového protlaku
  • 700 ml vývaru
  • 120 ml piva
  • sladká mletá paprika
  • sůl, pepř

Na marinádu:

  • 150 ml oleje
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky jalovce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Srnčí guláš postup:

1. Maso si očistíme, nakrájíme na kostky a dáme přes noc marinovat do lednice.

2. Na lžíci oleje si osmahneme cibulku dozlatova. Přidáme maso (bez koření) a prudce osmahneme, aby se zatáhlo. Přidáme protlak, zaprášíme mletou paprikou. Promícháme a chvíli dusíme.

Tip: Místo rajčatového protlaku můžeme použít konzervu loupaných rajčat, eventuálně i čerstvá rajčata.

3. Směs podlijeme částí vývaru a pivem. Tekutiny by mělo být tolik, aby bylo maso ponořené. Za občasného míchání vaříme do změknutí, tedy alespoň dvě a půl hodiny. V případě potřeby přidáme vývar.

Tip: Pivo v receptu je možné nahradit stejným množstvím červného vína. V takovém případě ale místo vývaru použijeme ředěný vývar nebo obyčejnou vodu.

4. Pokud je třeba, guláš zahustíme jíškou nebo strouhaným bramborem. V závěru vaření guláš ochutnáme a případně dochutíme pepřem a solí.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*