×
WomanOnly

Recept na švestkovou omáčku k masu. Nebojte se zkusit ovoce naslano

FOTO: Svestky
Zdroj: Freeimages.com

Pravá švestková sezóna ještě sice nezačala, oblíbené fialové plody už ale na trzích koupíte. Zkuste kromě klasiky v podobě koláče připravit ze švestek i chutnou omáčku k masu.

Jsou tací, kteří konzumují švestky zásadně v tekutém stavu. Co ale zkusit takové tekuté švestky, po nichž vás v žádném případě nebude bolet hlava a navíc je doplní vynikající maso?

My jsme sáhli po vepřové panence, omáčka bude ale skvělá i s hovězími steaky nebo se zvěřinou. Volnou ruku máte i v případě přílohy. My doporučujeme bramborové knedlíky, pečené brambory nebo kváskové pečivo.

Čtěte také: Jak upravit vepřovou panenku

Na 4 porce:

500 g čerstvých švestek
200 ml vody
2 kuličky jalovce
1 badyán
špetka skořice
1 lžička citronové kůry
1 lžíce medu
1 lžíce oleje
500 g vepřové panenky
1 lžíce rumu nebo slivovice
sůl, pepř

Švestková omáčka postup:

1. Švestky si rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do hrnce postaveného na středním plameni. Přilijeme vodu, přidáme koření, citronovou kůru, osolíme a dosladíme medem. Vaříme zhruba třicet minut, dokud se švestky úplně nerozvaří.

2. Mezitím si dáme očištěnou vepřovou panenku zatáhnout na pánev s rozehřátým olejem. Zprudka osmažíme z každé strany, celkově by to nemělo trvat déle než čtyři minuty. Poté dáme maso do zapékací misky či na plech a pečeme v troubě na 150 stupňů asi čtvrt hodiny.

3. Když je omáčka téměř hotová, přidáme lžíci či panáka oblíbeného alkoholu a vaříme ještě pět minut. Na závěr ochutnáme a dochutíme, je-li třeba. Poté můžeme omáčku propasírovat, ale není to nutné.

4. Upečené maso necháme chvilku odpočinout na prkýnku a poté nakrájíme na plátky. Na talíři zalijeme omáčkou a podáváme s přílohou dle vlastního výběru.

Tip: Omáčku můžete udělat i z vícenásobného množství surovin a nespotřebovanou část zavařit do skleniček.

Čtěte také: Recept na švestkový koláč s jogurtem



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*