×
WomanOnly

Recept na tradiční velikonoční mazanec

Zdroj: Shutterstock.com

Velikonoční mazanec je jedním z nejstarších druhů obřadního pečiva u nás. Ani dnes si bez něj mnozí nedokážou pravé Velikonoce představit. Samozřejmě ho můžete zajít koupit, ale to přece jen není ono. Přitom upéct si tuhle tradiční pochoutku není nic složitého. Zkuste to s námi!

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Na poctivý velikonoční mazanec budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 dl mléka
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g másla
  • sůl
  • 2 žloutky
  • citronovou kúru
  • muškátový oříšek
  • rozinky, mandle, kandované ovoce (každý, co má rád)
  • vejce na potření
  • droždí

Nejprve je potřeba si vyrobit kvásek. Do teplého (nikoli vroucího) mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, směs přikryjeme a necháme vzejít.

Mezitím si v míse smícháme mouku s rozpuštěným máslem, přidáme žloutky, citronovou kúru a muškátový oříšek. Nakonec přidáme i předem v rumu namočené rozinky a vypracujeme těsto, které musí být vláčné. Pak ho přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

Když je těsto vykynuté, tedy má asi dvojnásobný objem, vypracujeme z něj bocháneka necháme ještě chvíli kynout. Mezitím si předehřejeme troubu asi na 200 °C. Před pečením potřeme mazanec rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi dvacet minut na 200 °C, pak teplotu zmírníme a pomalu dopečeme.

Mazanec či velikonoční bochník se peče ze stejného těsta jako vánočka a je jedním z nejstarších druhů obřadního pečiva v Česku. Naši předci pekli mazanec na Bílou sobotu a podle majetkových poměrů domácnosti se lišil i recept. Čeledíny ho měli jen z obyčejného kynutého těsta, pro návštěvy se pekl s mandlemi či rozinkami.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*