×
WomanOnly

Recept na vývar z uzeného masa

Vývar z uzeného masa

Říká se, že vývar dokáže člověka postavit na nohy. Nemocného, rekonvalescenta, seniora, dítě nebo sportovce po náročném sportovním výkonu. Vývar z uzeného masa patří mezi nejlahodnější hlavní chody či večeře. Vyplatí se v zimě – dokonale zahřeje a nasytí.

O škodlivosti či nezdravosti tohoto tradičního jídla nemůže být řeč. Sice vám trochu zvedne cholesterol, ale ten, kdo potřebuje kvalitní proteiny a má rád to své, nemusí litovat. Poctivý vývar jednou za čas ještě nikomu neublížil. Je velmi vydatný, nasytí a dodá tělu potřebnou výživu. Ideální je kombinace s kořením a zelenými bylinkami. Horká polévka po náročné lyžovačce prospěje každému. A zvedá testosteron, takže se můžete připravit na vášnivou noc.

Uzená polévka s kroupami

Připravíme si:

  • 3 litry vody
  • 9 kuliček barevného pepře
  • růžovou himalájskou sůl
  • 500 g uzeného vepřového masa
  • 200 g drobných ječných krup
  • ½ balíčku mraženého zeleného hrášku
  • 2 kousky menší mrkve
  • čerstvé zelené bylinky, například libeček, petrželka nebo rozmarýna a další dle vlastního výběru
  • krajíček žitného kváskového chleba

Recept na uzenou polévku s kroupami. Její výrazná chuť vás překvapí

Postup:

Uzené vepřové maso vaříme asi půl hodiny v tlakovém hrnci společně s kuličkami pepře, které je lepší lehce roztlouct v hmoždíři. Vodu osolíme jen mírně, uzené maso je už samo o sobě dost slané. Kroupy uvaříme zvlášť, obdobným způsobem jako vaříme rýži. Do kastrolu s kroupami nalijeme studenou vodu tak, aby její hladina dostatečně přesahovala samotné kroupy. Vaříme na mírném ohni, aby se kroupy nepřipálily.

Vývar přecedíme, maso nakrájíme na drobné kousky a vrátíme je zpět do polévky. Přidáme oloupanou a nastrouhanou mrkev, hrášek, pár snítek rozmarýny, libeček, petrželku či další zelené bylinky dle vlastního vkusu a výběru. Krátce povaříme, v závěru přidáme takové bylinky, které by měly zůstat co nejčerstvější, například listy medvědího česneku. Do polévky vmícháme uvařené krupky a na talíře můžeme i ozdobit čerstvou petrželkou.

Někteří lidé milují chléb nadrobený ve vývaru, který je samozřejmě možné i přikusovat, abychom se lépe najedli. Ideální volbou je zdravý celožitný kváskový chleba.

Česneková polévka z uzeného vývaru

Opakujeme stejný postup jako u předchozího receptu, jen přidáme dostatečné množství česneku, ideálně čerstvého, který si hezky utřeme nadrobno.

Kroupová polévka z vepřového kolena

Na polévku je možné i použít vývar z uzeného vepřového kolena. Recept můžete použít opět stejný, klidně třeba obměnit bylinky nebo přidat i více kořenové zeleniny.

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*