Čočka je jediná luštěnina, na jejíž přípravu nemusíme myslet dopředu – není ji totiž třeba namáčet ani dlouze vařit. Je chutná, zdravá a také velmi levná. Zároveň ji lze připravit na mnoho způsobů, podle toho, jaký druh čočky koupíte. Naučte se s námi, jak se má čočka správně připravit, tak aby zachutnala celé vaší rodině!
Základní zásady při vaření čočky
K rychlému vaření se nejlépe hodí velkozrnná čočka, která je měkká po půl hodině varu. Naopak drobnější kulatá čočka se vaří déle, okolo hodiny a půl. Dobu varu ještě víc zkrátíme, když čočku vaříme 15 minut v tlakovém hrnci.
K vaření čočka potřebuje minimálně trojnásobný objem vody. Než získáme odhad, stačí přesypat čočku do hrnku – na jeden hrnek čočky dáme tři hrnky vody. Pamatujte také na to, že se čočka nesolí ani nekoření předem.
Čočková polévka
Čočková polévka by měla být součástí jídelníčku každého z nás. Je totiž velmi chutná a zároveň obsahuje množství vitamínů a minerálů. Čočková polévka bývá oblíbená i mezi dětmi, na rozdíl od čočkové kaše, kterou děti nemůžou vystát! Proto neotálejte a připravte ji i vy, pochutná si celá rodina!
Recept na čočkovou polévku
Ingredience:
- půl balíčku čočky ( 1/4 kg)
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- kořenová zelenina
- sůl, mletý pepř, majoránka
- 2 litry vody
Postup:
Nejprve vaříme čočku ve dvou litrech vody. Když je poloměkká, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a česnek. Začneme připravovat jíšku: oloupeme a nadrobno nasekáme cibuli. Rozpálíme tuk, vložíme cibuli a mouku. Mícháme a opražíme dozlatova.Vlijeme do polévky a necháme provařit. Dochutíme solí, majoránkou a mletým pepřem.
Recept: čočka na husto
Ingredience:
- balíček čočky
- 2-3 lžíce mouky
Postup:
Balíček čočky uvaříme, až je měkká. Odebereme vodu, musí ji být jen tolik, aby mezi čočkami mírně prosvítala (čočky by neměla plavat). Zahustíme jíškou ze 2 – 3 lžic mouky (viz čočková polévka). Dochutíme podle zvyku. Podáváme s vejcem, uzeninou nebo i jen samotnou.