Menu
WomanOnly

Domácí lučina chutná dokonale. Vyzkoušejte náš recept

Domácí lučina není na přípravu vůbec složitá, věnovat jí musíte jen minimum času, ale výsledek opravdu stojí za to. Tuhle péči si vaše rodina rozhodně oblíbí a věřte tomu, že i děti si domácí lučinu namažou na chleba s chutí.

Lidé se pomalu ale jistě snaží o změnu jídelníčku, vyhledávají kvalitnější potraviny a experimentují s výrobou domácích dobrot. A to je jedině dobře, protože naše tělo si zaslouží jen to nejlepší. Navíc o tom, že třeba taková lučina je opravdu zdravá není pochyb. Proto není nic jednoduššího, než si ji zkusit vyrobit po domácku.

Lučina je český smetanový sýr, který se poprvé objevil na trhu až v roce 1981.

Recept na domácí lučinu

  • 3 velké husté bílé jogurty (například Selský jogurt)
  • 1 celá smetana na vaření, nebo šlehačka (může být i zakysaná smetana)
  • špetka soli

V míse smícháme jogurty se smetanou a solí. Smetanu můžeme vynechat úplně nebo použít jeden z jejích druhů, podle toho bude pak lučina jemná a sametová.

Tip: Když směs neosolíte, budete moct lučinu používat i na sladko.

Směs přendáme na plátýnko položené v cedníku a celé to položíme na misku, aby měla kam odkapávat syrovátka. Plátýnko by se nemělo v syrovátce později máčet.

Necháme odpočívat 24 hodin v lednici a hotovou lučinu dáme do plastové krabičky s víčkem. V lednici pak vydrží až překvapivě dlouho.

Tip: Lučinu můžete také předem ochutit podle vlastních představ. Často se přidává třeba pažitka, petrželka či paprika.

Co všechno s lučinou dělat

Nejtradičnější použití lučiny je namazání na chleba. Můžete s ní ale pracovat i dál, hodí se i na výrobu bohatších pomazánek nebo i místo balkánského sýru do salátů. A co teprve místo tvarohu k bramborám na loupačku. Strávníci se budou jen olizovat.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Domácí lučina chutná dokonale. Vyzkoušejte náš recept