Menu
WomanOnly
Polévky Snadné

Hrachová polévka. Krémová, sytá a poctivá

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 1 hod 30 min

Hrachovou polévku si většina z nás spojuje se školní jídelnou, což z ní extra oblíbený pokrm nedělá. Když ale víte, jak na ni a co do ní přidat, aby byla příjemně krémová, můžete vykouzlit opravdovou delikatesu. Vyzkoušejte recept na krémovou hrachovou polévku se smetanou a přesvědčte se o tom sami.

TIP! Pokud použijete loupaný hrách, ušetříte spoustu času. Na rozdíl od toho neloupaného ho totiž nebudete muset předem namáčet. Pokud máte hrách neloupaný, počítejte s tím, že ho budete muset nechat namočený alespoň 8 hodin. Přípravu hrachové polévky si tedy naplánujte s dostatečným předstihem.

Suroviny

4 porce

Na podávání

Postup přípravy

  1. Hrách přebereme a propláchneme. Pokud máme hrách nepůlený, namočíme ho na alespoň 8 hodin do vody. Máme-li půlený hrách, můžeme se rovnou pustit do přípravy polévky.

  2. Hrách dáme do hrnce a zalijeme ho 500 ml vývaru. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, bobkový list a sůl podle chuti nebo podle toho, jak moc slaný je vývar.
  3. Přivedeme k varu a vaříme cca 1 hodinu do změknutí.
  4. V hrnci si připravíme jíšku. Máslo rozehřejeme a zasypeme hladkou moukou. Asi minutu zlehka smažíme a dáváme přitom pozor, aby se jíška nespálila. Zalijeme ji zbylými 500 ml vývaru (pozor, vývar musí být zcela vychladlý) a za téměř stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni cca 15 až 20 minut.
  5. Jakmile je hrách měkký, prolisujeme ho přes jemné sítko do vývaru s jíškou a ještě chvilku vše společně vaříme.
  6. Na závěr do polévky vmícháme smetanu ke šlehání a větší špetku majoránky. Osolíme a opepříme dle chuti.
  7. Podáváme s krutony a/nebo opečenou slaninou.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Hrachová polévka. Krémová, sytá a poctivá