Menu
WomanOnly

Jak upravit vepřovou panenku, aby chutnala dokonale? Poradíme vám!

Panenka představuje tu nejlepší a nejchutnější část vepřového masa, čemuž také odpovídá její cena v obchodech. Na rozdíl od ostatního vepřového je panenka nejchutnější, když je uvnitř narůžovělá. Nejlepší způsob, jak ji uvařit a zároveň zachovat její šťavnatost, je chovat se k ní a připravit ji jako hovězí steak. Poradíme vám, jak na to.

Jak na vepřovou panenku

Co se týče koření, doporučuje se použít jen sůl a pepř, případně bylinky. Zapomeňte na různá grilovací koření a směsi plné „éček“, které jen zastřou pravou chuť vepřové panenky. Nejprve maso v celku omyjte a řádně usušte, následně ho naložte do olivového oleje a opepřete, nejlépe za pomoci mlýnku a čerstvě umletého pepře. Přidat můžete i česnek nakrájený na plátky a podle chuti čerstvé bylinky. Maso nechte marinovat klidně i celý den, doporučená je však minimálně hodina a půl.

Připravujeme panenku jako steak

Následně rozehřejte troubu na 190 °C, nepoužijte však horkovzdušný program. Rozpalte pánev a přidejte do ni trochu oleje. Ujistěte se, že je pánev opravdu rozehřátá, a teprve poté na ni panenku položte, jedině tak se maso zatáhne a zůstane šťavnaté. Z toho samého důvodu solíme panenku také těsně předtím, než ji dáme na pánev. Následně ji orestujte ze všech stran, tedy i z boků, a vložte v pekáčku do rozehřáté trouby.

Nejlepší pomocník: teploměr na maso

Aby byla vepřová panenka uvnitř růžová, zajistíte nejlépe s pomocí speciálního teploměru na maso. Ten zapíchněte do nejtlustší části masa. Až teploměr ukáže 65 °, panenku vyndejte a zabalte na 2−3 minuty do alobalu, který neprodyšně uzavřete. Tak bude panenka uvnitř krásně šťavnatá. Následně ji nakrájejte na medailonky a podávejte.

Recept na pepřovou omáčku 3x jinak. Připravte ji ze zeleného či černého pepře

Přílohou chuť masa doplňte, nepřebíjejte

K panence se výborně hodí například opečené brambory se smetanovo-cibulovou omáčkou. Tu připravíte tak, že cibuli rozdělíte na menší dílky a orestujete ji na pánvi s výpekem po panence, přidat můžete i šťávu z pekáčku a alobalu. Následně ji zalijte smetanou či šlehačkou a nechte prohřát, osolte a opepřete. K vepřové panence jsou dále vynikající i zelené fazolky se smetanou, postup zůstává stejný. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento recept:
3,5
Právě čtete

Jak upravit vepřovou panenku, aby chutnala dokonale? Poradíme vám!