Menu
WomanOnly
Zavařování

Nejlepší recepty na hruškovou marmeládu. Okořeňte ji chilli nebo mátou

Máte doma bohatou úrodu hrušek a nevíte, co s nimi? Řešením je domácí hrušková marmeláda, výborný hruškový džem nebo jemná hrušková zavařenina s přídavkem jablek. Uskladněné zásoby dobrot si pak můžete vychutnávat po celou zimu. My si dnes posvítíme na ty nejlepší marmelády z hrušek, které stojí za to vyzkoušet.

Hrušková marmeláda se skořicí a badyánem

Suroviny:

  • 1 kg hrušek
  • 0,5 kg cukru krystal
  • šťáva z 1 citrónu
  • 3 celé skořice
  • 2 hvězdičky badyánu

Postup:

  1. Hrušky omyjte, odstraňte jadérka a nakrájejte je na malé kousky.
  2. Nasypte je do misky, posypte cukrem a nechte do druhého dne pustit šťávu.
  3. Druhý den směs rozmixujte a přidejte skořici, citrónovou šťávu, badyán a promíchejte.
  4. Hruškovou směs nalijte do hrnce se silným dnem a pozvolna vařte do zhoustnutí.
  5. Jakmile je směs hustá, vyndejte z ní skořici i badyán a nalijte do čistých a suchých sklenic. Ty pak pořádně zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Podle potřeby můžete ještě sklenice s marmeládou sterilovat.

Jak správně sušit ovoce? Je to hračka a výsledkem je vitamínová bomba

Originální hrušková marmeláda s mátou

Suroviny:

  • 1,5 kg hrušek
  • 750 g cukru krystal
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 5 snítek čerstvé máty

Postup:

  1. Hrušky omyjte, zbavte jadérek a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Vložte je do kastrolu, zalijte trochou vody a za stálého míchání rozvařte.
  3. Hruškovou směs zvažte a na každý 1 kg směsi přidejte 0,5 kg cukru a nakonec vložte i čerstvou mátu.
  4. Na mírném plameni hrušky s cukrem pomalu vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  5. Poté odstraňte mátu, přidejte kyselinu citrónovou a marmeládu plňte do skleniček. Pořádně je zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
  6. Pokud chcete, můžete sklenice ještě sterilovat.

Pikantní hrušková marmeláda se zázvorem

Suroviny:

  • 1 kg hrušek
  • 0,5 kg třtinového cukru
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 2 celé skořice

Postup:

  1. Hrušky opláchněte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky.
  2. Vložte je do misky, zasypte cukrem a nechte přes noc stát na chladném místě, aby pustily šťávu.
  3. Hrušky rozmixujte, přidejte, zázvor, skořici, citrónovou šťávu a pořádně zamíchejte.
  4. Vše nalijte do velkého hrnce a pomalu vařte, dokud směs nezhoustne.
  5. Jakmile je směs hustá, vyndejte obě skořice a hotovou marmeládu nalijte do umytých a vysušených sklenic.
  6. Sklenice zavřete, obraťte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pokud chcete, můžete marmeládu ještě sterilovat.

Pecky z ovoce: které můžete jíst a které jsou jedovaté?

Jemná hrušková marmeláda s vanilkou

Suroviny:

  • 12 hrušek
  • 800 g cukru krystal
  • 2 vanilkové lusky
  • 1 sáček pektinu

Postup:

  1. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Nasypte je do hrnce, přidejte semínka z vanilkových lusků a cukr.
  3. Směs pomalu přiveďte k varu a nechte trochu změknout.
  4. Po zhruba 15 minutách hrušky rozmačkejte vařečkou nebo rozmixujte ponorným mixérem.
  5. Jakmile máte směs v hrnci hladkou, přidejte do ní pektin a opět přiveďte k varu. Nechte chvíli probublávat a vyčkejte, dokud směs nezhoustne.
  6. Ještě horkou marmeládou plňte čisté a suché sklenice. Zavíčkujte je a postavte dnem vzhůru.

Hrušková marmeláda s chilli zvýší váš apetit

Suroviny:

  • 2 kg hrušek
  • 100 ml vody
  • 100 g třtinového cukru
  • 500 g želírovacího cukru
  • 1 badyán
  • 2 hřebíčky
  • 2 celé skořice
  • citrónová kůra z 1 citrónu vcelku
  • 1 lžička nasekané čerstvé chilli papričky

Postup:

  1. Hrušky oloupejte, ale pokud mají tenkou slupku, můžete ji nechat. Zbavte je jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Hrušky dejte do hrnce, podlijte vodou a přidejte třtinový cukr, badyán, skořici, hřebíčky i citrónovou kůru.
  3. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 10 minut. Podle potřeby můžete dolít další vodu.
  4. Jakmile je směs rozvařená na kaši, můžete vyjmout veškeré koření a citrónovou kůru.
  5. Přidejte želírovací cukr a za stálého míchání směs zvolna vařte 10 – 15 minut.
  6. Marmeládou plňte čisté a suché sklenice, zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru.

Ohodnoťte tento recept:
3,4
Právě čtete

Nejlepší recepty na hruškovou marmeládu. Okořeňte ji chilli nebo mátou