Menu
WomanOnly
Polévky Snadné

Noky do polévky z hrubé mouky. Základní recept, který lze obměňovat

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 10 min

Noky jsou vynikající přísadou do mnoha druhů polévek. Hodí se zejména do polévek čirých, například do různých vývarů. Podívejte se na jednoduchý postup, jak připravit noky do polévky z mouky a pár dalších ingrediencí.

Výhodou těchto polévkových noků je jejich variabilita – základní recept je možné obohatit například o česnek, bylinky nebo různé druhy koření. Záleží pouze na vás, jaká varianta je vám nejbližší. Zároveň lze noky přidat v podstatě do jakékoliv čiré polévky. Skvěle chutnají zejména v hrstkové polévce nebo zeleninových a masových vývarech.

Pro přípravu noků do polévky budete potřebovat tři základní ingredience: hrubou mouku, vejce a máslo. K nim můžete přidat například sušený česnek, sekanou petrželku, majoránku nebo libeček. Příprava zabere pouze pár minut, stejně tak vaření. Noky se do polévky přidávají před koncem vaření, jelikož jim bohatě stačí zhruba čtyři až pět minut.

A jak noky do polévky vytvarovat? Nejjednodušším způsobem je využití dvou lžiček. Na jednu naberte těsto a druhou jej jednoduše seškrábněte do polévky. Noky určitě nemusí být dokonalé, jistá nesouměrnost dokonce může být vítána.

Nyní se konečně dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Jak noky do polévky z mouky připravit?

Suroviny

4 porce

Základní těsto

Postup přípravy

  1. Vejce dáme do misky a promícháme je s lžící rozpuštěného másla. Můžeme přidat také špetku soli, bylinky či jiné suroviny dle vlastního výběru.
  2. Postupně přisypáváme mouku, dokud nevznikne hustší směs. Konzistence by měla být taková, aby bylo možné noky tvarovat pomocí dvou lžiček.
  3. Noky přidáváme do polévky asi tři až pět minut před koncem vaření. Doba vaření bude záviset na velikosti noků.

Ohodnoťte tento recept:
4
Právě čtete

Noky do polévky z hrubé mouky. Základní recept, který lze obměňovat