Menu
WomanOnly
Saláty Snadné

Ovocný salát: Recepty pro horké letní dny

Martina Havlíčková

Martina Havlíčková

Doba přípravy: 15 min

Je léto a s klimatickou změnou stoupá i počet tropických dnů. Jak si takové horké dny zpříjemnit? Třeba nějakým dobrým jídlem, které náš organismus zároveň ochladí. Ovocný salát se zdá jako skvělý výběr, navíc ovoce tělu dodává spoustu enzymů, které napomáhají zpracovávat základní živiny v naší celkové stravě, především bílkoviny a tuky. Ovocný salát je proto vhodnou možností, jak se chutně najíst, a zároveň dodat tělu živiny, vlákninu, vodu a přirozené cukry.

Proč jíst ovocné saláty?

Ovoce v těle působí jako antioxidant. Biologicky řečeno – antioxidanty jsou molekuly, které omezují proces oxidace v těle. Mnoho vědeckých studií navíc v poslední době potvrdilo, že přijímání antioxidantů v tabletách jako doplňky stravy nefunguje, pokud se užívají dlouhodobě. Uměle přijímané antioxidanty pak způsobují obrat v antioxidačním efektu a v organismu se spíše později oxidují – způsobují tzv. protooxidační proces.

Předností antioxidantů také je, že svým složením bojují s rakovinotvornými buňkami – ovoce je tak skvělou prevencí proti nádorovým onemocněním. Zjednodušeně lze říci, že antioxidanty působí jako zpomalovač odumírání buněk a tedy zabraňují i jejich stárnutí.
Každé ovoce obsahuje jiný poměr vitamínů a minerálů, proto se skvělým kompromisem zdá být ovocný salát, který kombinuje různé druhy antioxidantů v ovoci. Asi nejznámější antioxidanty jsou vitamín A, C, E a vitamin B3. Dále jsou důležité též karotenoidy a flavonoidy. Velmi známým antioxidantem je také koenzym Q10.

Jahodový ovocný salát se zakysanou smetanou

Právě jsme v plném proudu dozrávání jahod, vyrobte si proto osvěžující, a přesto sytý, salát.

Suroviny

2 porce

Postup přípravy

  1. Všechny ovocné složky nakrájíme a promícháme se zakysanou smetanou. Je dobré hotový salát zchladit. Krásně se rozleží jeho chuť, a zároveň bude salát osvěžující pro horké letní dny.
  2. Tip pro sladší variantu: pokud si ovocné saláty rádi přisladíte, doporučujeme použít kakaové müsli, aby jste nemuseli sladit cukrem. Cereálie skvěle uzemní chuť ovoce a zároveň se doplní se zakysanou smetanou.
  3. V tomto období také hojně raší máta, která obzvláštní a výborně osvěží všechna jídla. Zkuste také jahodový salát s mátou a banánem. Možno doplnit navíc ještě mangem, pokud ho budete mít po ruce.

Ovocný salát s jablky a černým rybízem

Brzy také bude sezóna raných jablíček, takzvaných žňovek, a rybízu.

  • 250 g rané odrůdy jablek
  • 250 g meruněk
  • 150g černého rybízu
  • 20 g mandlí

Malá jablíčka nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citrónovou šťávou, aby nám nezhnědly. Meruňky vypeckujeme a nakrájíme také na plátky. Smícháme s jablky a ke konci přidáme celé kuličky černého rybízu. Na závěr ovocný salát posypeme nasekanými mandlemi.

Tip: Zkuste si připravit ovocný talíř a nakombinovat si ovoce sami! Vybírejte sezónní ovoce a takové druhy, které máte rádi. Ovoce není třeba ničím doslazovat, talíř plný roztodivných chutí, tvarů a barev bude pastvou pro vaše oči a potěší všechny vaše smyslové buňky! Přidat si můžete například různé druhy oříšků nebo semínek, případně také lístečky máty a jedlé květy.

Ohodnoťte tento recept:
4,5
Právě čtete

Ovocný salát: Recepty pro horké letní dny