Hustá polévka s charakteristickou chutí i vůní vás okamžitě přenese na jich Čech, odkud pochází. Díky její sytosti ji můžete podávat i jako hlavní chod. A jak se připravuje opravdu poctivá kulajda? Máme pro vás hned několik receptů.
Receptů je jako hub po dešti
Tradiční kulajda se připravuje z brambor, smetany, hub, kopru a vajíček. Univerzální recept však neexistuje a každý si hutnou polévku může upravit podle svých chutí a preferencí. Naprosto běžná je např. kulajda z mléka místo smetany, případně kulajda bez kopru. Klíčové je použít kvalitní suroviny, díky kterým bude polévka skvěle chutnat.
Krkonošská kulajda
Ingredience:
- 6 středně velkých brambor
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 hrnky hub
- 4 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce kopru
- 3 kuličky celého černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- špetka kmínu
- 2 bobkové listy
- špetka soli
Postup:
- Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Houby i brambory povařte v osolené vodě s veškerým kořením. Vody stačí méně, aby polévka nebyla ve výsledku příliš řídká.
- Jakmile jsou brambory uvařené, přidejte smetanu rozkvedlanou s moukou a krátce spolu povařte.
- Poté dle chuti dosolte, přidejte ocet a nasekaný kopr.
- Vejce rozklepněte a nalijte do polévky. Nechte projít varem 3 minuty a dalších 5 minut nechte vejce dojít mimo plotýnku.
- Polévku podávejte s čerstvým pečivem.
Kdy se sbírají houby václavky a proč se jim tak říká?
Slovenská kulajda
Ingredience:
- 1 cibule
- 0,5 kg brambor
- 2 hrnky hub
- 2 vejce
- špetka kmínu
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce másla
- balení kysané smetany
- 2 lžíce octa
- špetka soli
- čerstvá petrželka
- čerstvý kopr
Recept:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
- Do hrnce dejte kousek másla a cibuli na něm opražte.
- Zalijte litrem vody a přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, kmín a pokrájené houby. Vše uvařte doměkka.
- Z másla a mouky připravte jíšku a vmíchejte ji do polévky. Krátce povařte.
- Přidejte kysanou smetanu a dochuťte solí a octem.
- Polévku odstavte z plotny a vlijte do ní rozkvedlaná vajíčka. Pořádně promíchejte, aby se v polévce neutvořily hrudky.
- Nakonec dochuťte čerstvě nasekanou petrželkou a koprem.
Kulajda z nakládaných hub
Ingredience:
- 3 brambory
- 1 hrnek nakládaných hub
- 3 lžíce mouky
- máslo
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 3 lžíce jemně nasekaného kopru
- 1 lžíce jemně nasekané petrželky
- ocet
- cukr
- bílý pepř
- sůl
Postup:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Dejte do hrnce s vodou, přidejte trochu soli a vařte do změknutí.
- Nakládané houby přeceďte, a pokud jsou příliš kyselé, propláchněte je vodou.
- Do jiného hrnce dejte trochu másla, dejte k němu houby a krátce osmahněte.
- Přisypte mouku, která společně s máslem vytvoří jíšku.
- Nechte jíšku zezlátnout a poté ji přelijte uvařený brambory i s vodou.
- Nyní do polévky rozklepněte za stálého míchání vajíčka a nechte krátce povařit.
- Přidejte nasekaný kopr a petrželku.
- Do polévky vlijte smetanu, promíchejte a ochutnejte. Podle chuti přidejte sůl, pepř, cukr a ocet.
Kopr na nadýmání, záněty močových cest či podporu kojení. Kam se hodí?
Kulajda ala cuketka
Ingredience
- 0,5 kg brambor
- 300 g čerstvých pravých hřibů nebo hrst sušených
- 800 ml hovězího vývaru
- 150 ml tučné smetany
- 2 vařená vejce
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- svazek čerstvého kopru
- sůl
- cukr
- ocet
- pepř
- kmín
Postup:
- Pokud do receptu použijete houby sušené, dejte je předem namočit do misky s horkou vodou. Po pár minutách změknou.
- Čerstvé houby nakrájejte na kostky a orestujte je v hrnci na másle. Jakmile začnou houby chytat barvu, přidejte mouku, promíchejte a krátce restujte.
- Zalijte vývarem a přidejte oloupané a pokrájené brambory.
- Dochuťte kmínem a solí.
- Přiveďte k varu a vařte alespoň 25 minut.
- Do polévky vmíchejte smetanu a nechte krátce probublat.
- Přidejte podle chuti ocet, cukr, pepř a sůl.
- Na závěr patří čerstvě nasekaný kopr.
- Podávejte s vařeným vajíčkem a snítkou kopru.