Ať už langošům holdujete delší dobu, nebo vám jejich chuť učarovala až třeba letos při nějakém tom posezení na dovolené u stánku, nemusíte smutnit, že léto končí a s nimi i nezdravé dobroty. Langoše si totiž můžete klidně udělat i doma. A když vás začnou nudit, zkuste sladkou variantu.
Recept na langoše
- 1/2 kg hladké mouky
- 4 dcl mléka
- 2 dkg droždí (asi půl kostičky)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
(těsto přibližně na 8 středně velkých langošů)
Nejprve si připravíme kvásek. Smícháme trochu teplého mléka s droždím a lžičkou cukru, přikryjeme talířkem a dáme na teplé místo. Za přibližně patnáct minut smícháme kvásek s moukou, zbytkem mléka a solí. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
Tip: Chcete-li mít langoše jemnější, nahraďte část mléka jogurtem, těsto bude vláčnější.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, můžeme ho rozdělit na osm stejně velkých dílků a začít vytvářet langoše. Dáváme je na rozpálenou pánev s olejem a smažíme z obou stran. Langoše můžete na pánvičce ještě přikrýt pokličkou, budou krásně nadýchané. Zlatavá barva znamená, že máte hotovo.
Tip: Lepí se vám těsto na ruce i kuchyňskou linku? Pomažte oboje olejem, langoše se vám budou dělat snadněji.
Jak langoše ochutit
Stánková klasika je česnek, kečup a sýr. To ale zdaleka není vyčerpaná celá škála způsobů ochucení langošů.
Tip: Chcete-li mít česnek rozetřený rovnoměrně a bez námahy, smíchejte ho nejdřív s trochou kečupu. Bude se vám lépe natírat.
Máte-li rádi langoše na slano, můžete libovolně přidat třeba anglickou slaninu, zelí nebo koření podle chuti. Skvěle chutná také s nivou nebo jinými aromatickými sýry.
Langoše se dají ale jíst i na sladko. Málokdo si to dokáže představit, ale zkuste je třeba s marmeládou a cukrem. Už nikdy nebudete chtít jinak. Druhou možností je nutela a oříškový posyp.