Menu
WomanOnly
Nápoje Snadné

Recept na domácí ořechovku. Jak na likér z mladých vlašských ořechů?

Ořechovka je oblíbený likér z nezralých vlašských ořechů, který lze velmi snadno připravit doma. Vyzkoušejte pravou domácí ořechovku s vodkou, medem, pomerančovou kůrou a aromatickým kořením.

Receptů na ořechovku existuje mnoho. Společnou přísadou jsou nezralé vlašské ořechy, které se macerují ve vodce, rumu či slivovici. Nezbytnou přísadu představuje koření, typicky hřebíček, skořice, nové koření či muškátový oříšek. Chybět nesmí ani pomerančová kůra a cukr, popřípadě med. Kdo chce, může přidat například také vanilku, citronovou kůru či badyán. Recept na domácí ořechovku je velmi variabilní a snadno jej lze přizpůsobit vlastním chutím.

Kdy sbírat ořechy na ořechovku?

Výroba domácí ořechovky je jednoduchá, ne vždy je však snadné vychytat správnou dobu pro sběr ořechů. Ořechy musí být nezralé, nesmí tedy mít pevnou skořápku a zároveň musí být uvnitř vláčné. Podle tradice se mají sbírat během svatojánské noci, která nastává z 23. na 24. června. Tento lidový svátek, který předchází svátku Jana Křtitele, byl spojen s oslavami letního slunovratu. Lidé věřili, že právě o svatojánské noci je ideální čas na sběr rostlin a různých plodin, včetně vlašských ořechů.

Pro ořechy určitě nemusíte v noci na 24. června, jejich sběr však neodkládejte. Již pár dní před koncem měsíce nebývají na ořechovku vhodné, jelikož už mívají příliš tvrdou skořápku. Tak pozor, ať ten správný čas neprošvihnete!

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ořechy omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a vložíme do nádoby o objemu 3 l. Přidáme také koření, kůru z pomeranče. a nakonec přilijeme vodku.
  2. Nádobu zavřeme víčkem a dáme na teplé místo, kde ji necháme stát šest týdnů. Ořechovka během této doby získá tmavě hnědou barvu.
  3. Po uplynutí zmíněné doby ořechovku přecedíme a vrátíme zpět do sklenice. Med na mírném ohni rozehřejeme a vmícháme ho do ořechovky. Sklenici opět utěsníme a dáme do chladu. Zde ořechovku necháme zrát další půlrok, popřípadě déle.

Ohodnoťte tento recept:
3,2
Právě čtete

Recept na domácí ořechovku. Jak na likér z mladých vlašských ořechů?