Menu
WomanOnly

Recept na dort ke každé příležitosti. Připravte ho bez zbytečného tuku

Pečení dortů se vůbec nemusíte bát. Přestože recept vypadá složitě, určitě ho zvládnete a potěšíte své blízké lahodným dezertem. V létě můžete mezi vrstvy korpusu přidat také pokrájené jahody či jiné ovoce. Dort tak bude příjemně osvěžující.

Na dort do formy s průměrem asi 20 cm si připravte:

250 g polohrubé mouky
250 g cukru
5 vajec
špetku soli
sádlo na vymazání formy

Na náplň:

3/4 l mléka
3 sáčky vanilkového pudinku
250 g měkkého tvarohu
práškový cukr
zakysanou smetanu
1 balíček piškotů
marmeládu

Na ozdobu:

strouhaný kokos, čokoládovou polevu, ovoce, lentilky, …

Korpus

Základem každého dortu je dobrý korpus. Začněte oddělením žloutků od bílků; žloutky dejte do velké mísy, na bílky stačí menší. Ke žloutkům přidejte cukr (může být práškový nebo krupicový) a chvíli míchejte. Poté ke směsi prosejte mouku a důkladně promíchejte. Těsto bude pravděpodobně hustší než by mělo být, proto se nebojte v průběhu míchání přilévat vodu, ale dávejte pozor, aby pak těsto nebylo naopak moc řídké.

Než se pustíte do bílků, vymažte si formu, aby potom těsto se sněhem dlouho nestálo a sníh nesedl. Nejlépe k tomu poslouží sádlo, případně i olej (ten moc nepoužívám, hlavně proto, že voda v něm obsažená někdy způsobuje nedokonalou přilnavost krupice k formě). Pak do formy vsypte trochu krupice nebo hrubé mouky (někdo raději používá drcené piškoty nebo dokonce najemno strouhaný kokos) a třeste s formou tak, aby se krupice dostala po celé ploše formy. Přebytečnou krupici vmíchejte do těsta.

Do misky k bílkům dejte špetku soli (napomůže rychlejšímu ušlehání sněhu) a svěřte dílo ručnímu šlehači. Vydržte, dokud sníh nebude opravdu tuhý (pokud nakloníte misku, neměl by se hnout). Nyní můžete sníh opatrně vmíchat do těsta a poté celou směs nalít do formy a dát péct na 180 °C (horní i dolní pečení, záleží na typu trouby). Průběh pečení kontrolujte špejlí, kterou zapichujte do dortu a pokud na ní již neulpívá těsto, je dopečeno.

Krém

Zatímco se korpus peče, připravte si krém. Pudink uvařte podle návodu, jen s tím rozdílem, že použijete více balení pudinku, aby byl krém hustý. Poté, co hotový pudink vychladne (odstraňte z něj škraloup, udělal by v krému žmolky), přidejte do něj podle chuti tvaroh, zakysanou smetanu a máslo. Krém je nejtučnější věc na celém dortu, proto pokud si hlídáte linii, máslo a smetanu klidně vynechejte a tvaroh použijte odtučněný. Směs šlehejte a přidávejte práškový cukr, dokud nedosáhnete požadované chuti a konzistence.

FOTO: Trojvrstvá náplň dortu

Trojvrstvá náplň dortu, Foto: Eliška Dvořáková, WomanOnly.cz

Zdobení

Korpus v polovině vodorovně rozkrojte a naplňte. První vrstvu tvoří marmeláda – nejlépe domácí s kousky ovoce – další vrstva jsou dětské piškoty (pro ještě lepší chuť je můžete pokapat rumem nebo griotkou) a nakonec krém. Přikryjte druhou polovinou korpusu.

U nás doma obvykle děláme velké množství krému (už při samotném vaření a hlavně ochutnávání ho spousta ubude), takže nám potom vystačí i na pomazání celého dortu zvenku. Pokud vám tolik krému nezbylo, můžete dort pomazat jen ze stran a vršek polít čokoládou nebo ozdobit ovocem a želatinou, záleží jen na vás.

Dort na úvodní fotografii je celý pomazaný krémem a posypaný strouhaným kokosem.  Houslové klíče jsem malovala čokoládovou polevou na pečicí papír; po ztuhnutí se daly krásně sloupnout. Jaké vzory vytvoříte záleží pouze na vás a  na tom, k jaké příležitosti dort pečete.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na dort ke každé příležitosti. Připravte ho bez zbytečného tuku