Menu
WomanOnly
Omáčky a pesta Snadné

Recept na hořčičnou omáčku, která se hodí ke každému druhu masa

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 30 min

Máte rádi chuť hořčice? V tom případě je tato omáčka to pravé pro vás. Hořčičná omáčka se smetanou je nejen vynikající, ale také univerzální – podávat ji můžete k jakémukoliv masu i příloze. Podívejte se, jak ji připravit.

Jak již bylo řečeno, hořčičná omáčka skvěle doplní jakýkoliv druh masa. Lze ji podávat s pečeným vepřovým, karbanátky i přírodními kuřecími řízky. To samé platí i pro přílohy. Hodí se jak ke knedlíkům nebo těstovinám, tak například k pečeným bramborům.

TIP: V receptu na hořčičnou omáčku uvádíme vývar. Můžete použít jak zeleninový, tak hovězí či kuřecí vývar. Určitě je možné vývar nahradit vodou, počítejte však s tím, že omáčka může být trochu mdlá. Doporučujeme proto přidat o jednu lžíci hořčice navíc.

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. V hrnci či hluboké pánvi rozehřejeme máslo se lžičkou oleje. Díky oleji se máslo nebude připalovat. Přidáme cibuli a pozvolna ji opečeme doměkka.
  2. Přisypeme hladkou mouku a dobře promícháme, aby vznikla jíška. Následně přilijeme studený vývar nebo vodu, osolíme a opepříme. Za občasného míchání přivedeme k varu.
  3. Vmícháme hořčici a necháme pár minut vařit.
  4. Poté přilijeme smetanu. Pozor – u smetany s nižším procentem tuku hrozí, že se po přidání do horké omáčky srazí. Vhodnější je proto smetana plnotučná. Případně smetanu nejprve promícháme s lžící horkého základu na omáčku, abychom předešli teplotnímu šoku.
  5. Omáčku ještě chvilku povaříme. Nakonec ji v případě potřeby dochutíme solí a pepřem.

Ohodnoťte tento recept:
4
Právě čtete

Recept na hořčičnou omáčku, která se hodí ke každému druhu masa