Houbová omáčka udělá u stolu radost nejednomu milovníkovi hub. Jen dávejte pozor při sbírání, ať vám v košíku neskončí nějaká ta jedovatá muchomůrka nebo satan.
Na letošní sezonu hub zatím houbaři čekají, ale až nastane, rozhodně přijde vhod mít pár houbových receptů v rukávu. Mezi ty nejběžnější patří vedle smaženice a polévky s houbami i houbová omáčka.
Pokud byste neměli na čerstvé houby štěstí, můžete sáhnout i po těch sušených, které ale namočte na pár hodin do vody. Pokud však můžete, dejte vždy přednost čerstvým houbám.
Postup přípravy
- Na rozehřátém másle zesklovatíme cibulku, přidáme pokrájené houby a asi lžičku drceného kmínu. Vlijeme zhruba 100 ml vývaru, promícháme a přiklopíme.
- Když houby pustí šťávu, přilijeme zbytek vývaru a za stálého míchání přidáme smetany, v nichž jsme si předem rozmíchali mouku. Vaříme dvacet minut.
- Na závěr omáčku osolíme, případně dochutíme pepřem či lžící octa. Podáváme ideálně s houskovým knedlíkem a hovězím masem.