Menu
WomanOnly

Recept na palačinky s ořechovou náplní a čokoládou

Česká kuchyně sice bojuje s maďarskou o domovské právo na palačinky, a i když se u nás zabydlely jejich různé variace, ta tradiční s ořechovou náplní a čokoládovou polevou zůstává stále maďarskou doménou.

Plněné palačinky se v Maďarsku považují za slavnostní jídlo, dokonce se podávají i na svatebních hostinách. Vyzkoušejte recept na palačinky s ořechovou náplní a čokoládovou polevou.

Ingredience na palačinky:

  • 2 vejce
  • 240 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 200 ml perlivé vody
  • 2 lžičky cukru krystal
  • špetka soli
  • olej na smažení

Z vajec, mouky, mléka, vody, cukru a soli umícháme hladké těsto a necháme asi 20 minut odstát. Rozpálenou pánev potřeme trochou oleje, nalijeme menší naběračkou těsto a rovnoměrně jej po celé pánvi rozlijeme. Pečeme po obou stranách na prudkém ohni. Hotové palačinky odkládáme na talíř.

Ingredience na ořechovou náplň:

  • 180 g najemno posekaných vlašských ořechů
  • 3 polévkové lžíce rozinek
  • 2 polévkové lžíce kandované pomerančové kůry
  • 120 g cukru krystal
  • 100 ml rumu
  • ½ lžičky skořice
  • 100 ml smetany na šlehání

Rozinky a pomerančovou kůru do náplně si předem namočíme do 50 ml rumu a necháme alespoň jeden den odležet.

Smetanu nalijeme do menšího hrnce, uvedeme do varu a přidáme ořechy, skořici, cukr a odkapané rozinky a pomerančovou kůru. Náplň vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout a vmícháme zbytek rumu.

Ingredience na čokoládovou polevu

  • 100 g čokolády na vaření
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 250 ml mléka
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru

Čokoládu rozpustíme v mléce. Sejmeme z ohně, postupně přidáme žloutky, máslo, oba cukry a umícháme dohladka. Pokud je poleva příliš hustá, přidáme trochu mléka.

Jednotlivé palačinky potřeme ořechovou náplní, složíme do trojúhelníku a před podáváním polijeme čokoládovou polevou.

Ohodnoťte tento recept:
3
Právě čtete

Recept na palačinky s ořechovou náplní a čokoládou