Menu
WomanOnly

Recept na pikantní grilovaná žebra. Odstartujte grilovací sezonu!

Léto je tady a s ním začíná i sezona grilování. Teplé večery přímo lákají k pobytu venku ve společnosti dobrého jídla. Vepřová žebra jsou pro takovou příležitost naprosto ideální.

Gril je na léto pro řadu lidí už nepostradalným parťákem. Nabízí jedinečnou příležitost připravit si jídlo a užít si při tom hezkého počasí. Navíc na něm lze připravit řadu pokrmů od masa přes zeleninu až po grilované dezerty.

Grilovaná žebra jsou na přípravu o něco náročnější než obyčejný plátek masa, ale v tomto případě se vám strávený čas rozhodně vyplatí. Navíc lze recept velice snadno obměňovat díky marinádě, kterou můžete připravit na sto způsobů podle chuti či akutálně dostupných surovin.

Pro 2 osoby:

  • 1 kg vepřových žeber
  • 6 stroužků česneku
  • 2 červené chilli papričky
  • 4 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře

Na marinádu:

  • 10 kuliček černého pepře
  • 300 ml kečupu
  • 2 červené chilli papričky
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce bílého rumu
  • 1 citron
  • worchesterská omáčka
  • sůl

Grilovaná žebra postup:

1. S přípravou začněte den předem. Žebra omyjte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte na plátky nakrájený česnek, nadrobno nasekané papričky, ocet, sůl a pepř. Vařte zhruba hodinu, dokud žebra nezměknou.

2. Mezitím si připravte marinádu. Rozpalte si pánev, nasucho opečte kuličky pepře a přendejte je do misky. Přidejte kečup, nadrobno nasekané papričky, med, bílý rum, nastrouhanou citronovu kůru a vše promíchejte. Marinádu dochuťte solí, citronovou šťávou a worchesterskou omáčkou dle chuti a dejte do lednice.

Jak správně grilovat maso? Hlavně trpělivě!

Recept: Jak udělat domácí grilovací marinádu

Tip: Pokud nemáte bílý rum, přidejte místo něj dvě lžíce oblíbeného oleje. Marináda sice ztratí něco ze své výjimečnosti, ale zachutná vám i tak.

3. Uvařená a vychladlá žebra potřete ze všech stran marinádou a dejte v uzaviratelné nádobě na noc do lednice.

4. Dvě hodiny před grilováním vyndejte žebra z lednice. Před grilováním potřete žebra tukem dle vlastní preference a ogrilujte žebra z každé strany. Podávejte ihned s kvalitním čerstvým chlebem.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Recept na pikantní grilovaná žebra. Odstartujte grilovací sezonu!