Zeleninové polévky jsou hit poslední doby a nabízejí snad neomezené množství receptů. Co tentokrát zkusit tu z červené řepy? Svémilovníky nezklame a odpůrce příjemně překvapí.
Přinesli jste si z dětství do dospělosti averzi na červenou řepu? Pak je nejvyšší čas to změnit. Tato kořenová zelenina je plná vitaminů i minerálů a především – skvěle chutná.
Přes léto je ideální na přípravu salátů, nebojte se ji zkombinovat také s ovocem či ořechy. Smícháním s jablkem a vlašskými ořechy vytvoříte chutnou a vydatnou svačinku nejen pro horké dny. Na večer je pak ideální právě polévka, kterou můžete klidně jíst i zastudena.
3 zdravé recepty z červené řepy
Na 4 porce:
- lžíce másla
- 1 cibule
- 500 g červené řepy
- 200 g rajčatového protlaku
- 1 l vývaru
- 4 středně velké brambory
- 1 mrkev
- sůl, pepř
Polévka z červené řepy postup:
1. Cibuli nakrájenou nadrobno krátce orestujeme na rozpuštěném másle. Přidáme oloupanou červenou řepu nakrájenou na tenké plátky. Posléze přidáme rajský protlak, vývar a necháme vařit, dokud řepa částečně nezměkne.
2. Následně do hrnce přidáme tenké plátky mrkve a kostičky brambor. Vaříme doměkka. Téměř hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a na závěr ochutíme solí a pepřem.
3. Polévku podáváme studenou či teplou, ozdobenou zakysanou smetanou, případně nastrouhaným sýrem.