Menu
WomanOnly
Recepty na pečení Snadné

Recept na toustový chléb. Z poctivého kvásku a bez konzervantů

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 4 hod

Měkký a nadýchaný. Přesně takový má toustový chléb být a přesně takový si ho můžete upéct i ve své vlastní troubě. A to zcela bez konzervantů a jiných přídatných látek. Jak na domácí toustový chléb, po kterém se jen zapráší?

Recept na domácí toustový chléb

Pečení toustového chleba doma naštěstí není nic složitého. Hravě si s tím poradí především ti, kteří již mají alespoň nějaké zkušenosti s přípravou kynutého těsta, nicméně být zběhlý v práci s droždím v tomto případě rozhodně není podmínkou. Zkuste tento osvědčený recept na toustový chléb a uvidíte, že u jednoho pečení rozhodně nezůstane.

Suroviny

1 porce

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme do mísy a přidáme sůl a máslo pokojové teploty. Postupně ručně zpracováváme mouku s máslem tak, jako bychom se snažili vytvořit drobenku. Uprostřed směsi vytvoříme důlek.
  2. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr a vlažné mléko a mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Nakonec směs nalijeme do důlku a vypracujeme hladké těsto.
  3. Hotové těsto necháme v míse, přikryjeme ho utěrkou a necháme jej kynout na teplejším místě asi 1,5 až 2 hodiny, aby svůj objem zdvojnásobilo.
  4. Na pomoučeném válu z těsta vytvarujeme obdélník, jehož kraje přeložíme směrem dovnitř. Opatrně jej vytvarujeme do bochníčku a vložíme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček. Těsto ve formě necháme kynout pod utěrkou ještě zhruba hodinu.
  5. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na dno trouby dáme plech s trochou vody, která zajistí krásně křupavou kůrku.
  6. Těsto na domácí toustový chléb potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 30 minut dozlatova.
  7. Jakmile je chléb upečený, vyndáme ho z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na toustový chléb. Z poctivého kvásku a bez konzervantů