Měkký a nadýchaný. Přesně takový má toustový chléb být a přesně takový si ho můžete upéct i ve své vlastní troubě. A to zcela bez konzervantů a jiných přídatných látek. Jak na domácí toustový chléb, po kterém se jen zapráší?
Recept na domácí toustový chléb
Pečení toustového chleba doma naštěstí není nic složitého. Hravě si s tím poradí především ti, kteří již mají alespoň nějaké zkušenosti s přípravou kynutého těsta, nicméně být zběhlý v práci s droždím v tomto případě rozhodně není podmínkou. Zkuste tento osvědčený recept na toustový chléb a uvidíte, že u jednoho pečení rozhodně nezůstane.
Postup přípravy
- Mouku prosejeme do mísy a přidáme sůl a máslo pokojové teploty. Postupně ručně zpracováváme mouku s máslem tak, jako bychom se snažili vytvořit drobenku. Uprostřed směsi vytvoříme důlek.
- Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr a vlažné mléko a mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Nakonec směs nalijeme do důlku a vypracujeme hladké těsto.
- Hotové těsto necháme v míse, přikryjeme ho utěrkou a necháme jej kynout na teplejším místě asi 1,5 až 2 hodiny, aby svůj objem zdvojnásobilo.
- Na pomoučeném válu z těsta vytvarujeme obdélník, jehož kraje přeložíme směrem dovnitř. Opatrně jej vytvarujeme do bochníčku a vložíme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček. Těsto ve formě necháme kynout pod utěrkou ještě zhruba hodinu.
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Na dno trouby dáme plech s trochou vody, která zajistí krásně křupavou kůrku.
- Těsto na domácí toustový chléb potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 30 minut dozlatova.
- Jakmile je chléb upečený, vyndáme ho z formy a necháme vychladnout na mřížce.