Menu
WomanOnly
Recepty na oběd Snadné

Šťavnatý steak z tuňáka s máslovým přelivem

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 10 min

Steak z tuňáka je jednoduché, rychlé a výživné jídlo, pro které platí, že méně je více. Podívejte se, jakými způsoby lze steak z tuňáka připravit a co dodržet, aby byl krásně šťavnatý.

Steak z tuňáka lze připravit v troubě, na grilu i na pánvi. Ať už zvolíte jakoukoliv ze zmíněných možností, myslete na to, že základem úspěchu je v tomto případě krátká tepelná úprava. Maso musí uvnitř zůstat růžové, jinak bude vysušené.

Doba tepelné úpravy bude záviset na výšce steaku. Doporučujeme použít spíše vyšší steaky (kolem 2 až 3 cm). Pokud máte mražené maso, nechte ho před přípravou zcela rozmrznout v lednici.

Jako příloha se hodí například vařené nové brambory, různá pyré nebo zeleninové saláty. Steak z tuňáka můžete podávat přelitý omáčkou, výborný však bude i bez ní.

Jak dlouho trvá příprava (steak 2,5 cm):

  • steak z tuňáka na pánvi – 3 minuty z každé strany
  • steak z tuňáka na grilu/grilovací pánvi – 3 minuty z každé strany
  • steak z tuňáka v troubě – 15 minut na 200 °C

V našem receptu si steak z tuňáka připravíme na pánvi. Je však na zcela na vás, který způsob zvolíte. Pokud dodržíte pravidlo krátké tepelné úpravy, je vynikající výsledek předem zaručen.

Suroviny

2 porce

Na omáčku

Postup přípravy

  1. Steaky z tuňáka z obou stran potřeme olivovým olejem, poté je osolíme a opepříme.

  2. Rozpálíme pánev, nalijeme na ni ještě asi lžíci olivového oleje a steaky z tuňáka opékáme 3 minuty z každé strany.
  3. V mezičase si připravíme přeliv. Máslo rozehřejeme v kastrůlku a počkáme, až se rozvoní (cca 3 minuty). Poté ho přelijeme do misky, vmícháme citronovou šťávu, najemno nasekanou petrželku a špetku soli.
  4. Steak z tuňáka podáváme přelitý máslovo-citronovou omáčkou.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Šťavnatý steak z tuňáka s máslovým přelivem