Menu
WomanOnly
Recepty na pečení

Švestkový koláč na 7 způsobů. Ochutnejte klasiku i zdravější variantu

Koláč ze švestek patří mezi stálice české kuchyně. Každá rodina ho připravuje trochu jinak a oblíbený babiččin švestkový koláč přenáší z generace na generaci jako skutečný poklad. Máme pro vás 7 tipů na výborný koláč, po kterém se jen zapráší.

Kynutý švestkový koláč

Ingredience:

těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného plnotučného mléka
  • 60 g cukru krupice
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 větší vejce
  • špetka soli

drobenka:

  • 230 g hrubé mouky
  • 125 g másla
  • 125 g cukru krupice
  • špetka soli

náplň:

  • 1 kg přepůlených a vypeckovaných švestek
  • 2 lžíce cukru krupice
  • skořice mletá

Postup:

  1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte 10-15 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  2. Ve velké míse smíchejte prosátou polohrubou mouku s cukrem krupice, špetkou soli, vejcem a slunečnicovým olejem. Postupně přilévejte také drožďovou směs a vypracujte hladké a vláčné těsto.
  3. Až se začne těsto při hnětení oddělovat od stěn mísy, vytvarujte z něj kouli a pod mísou zakryjte potravinářskou fólií. Nechte takto kynout při pokojové teplotě asi 60-90 minut.
  4. Připravte si drobenku z hrubé mouky, cukru, špetky soli a másla. Hotovou drobenku uložte do lednice.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném vále na obdélník o rozměrech 30×40 cm. Poté jej přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Na těsto položte půlky švestek řeznou plochou nahoru. Posypte cukrem, mletou skořicí a nakonec i drobenkou. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut dozlatova.

Recept na rybízový koláč s drobenkou, pochutnejte na osvěžujícím zákusku

Kynutý švestkový koláč s tvarohem

Ingredience:

těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 ml vlažného mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • ½ kostky droždí
  • 60 g másla
  • špetka soli

náplň:

  • 2 kelímky tvarohu
  • 1 žloutek
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 kg švestek

drobenka:

  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 200 g hrubé mouky
  • 1-2 lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr a vidličkou rozmačkejte. Jakmile se droždí rozpustí a vznikne z něj kašička, přilijte k němu polovinu vlažného mléka a zaprašte trochou mouky. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 30 minut kynout.
  2. Mezitím omyjte, rozpulte a vypeckujte švestky.
  3. Připravte tvarohovou náplň smícháním tvarohu se žloutkem a cukrem. Měl by vzniknout hladký krém.
  4. Vykynutý kvásek promíchejte s prosátou moukou a zbylým mlékem v těsto. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 30 minut. Po konečném vykynutí předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  5. Na těsto rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň a tu poklaďte švestkami řezem nahoru.
  6. Z mouku, cukru, skořice a másla vytvořte drobenku a posypte jí švestkový koláč.
  7. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 35 minut, než kraje koláče zezlátnou.

Obrácený švestkový koláč

Ingredience:

  • švestky
  • 125 ml mléka
  • 330 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 250 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku
  • kůra z 1 citrónu
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170°C. Do pekáčku o velikosti 20×20 cm dejte 4 lžíce másla a vložte do trouby, dokud se máslo nerozpustí.
  2. Pekáček vymazaný máslem posypte třtinovým cukrem a začněte pokládat pokrájené švestky do řad těsně vedle sebe, aby pokryly celé dno.
  3. Utřete zbývající máslo s cukrem a citrónovou kůrou. Přidejte postupně vejce, mouku, prášek do pečiva, sůl a mléko.
  4. Hladké těsto stěrkou rozetřete rovnoměrně a opatrně na švestky tak, aby se švestky nikam neposunuly. Pečte zhruba 50 minut, dokud koláče není propečený.
  5. Nechte 10 minut vychladnout, vyklopte koláče z formy vzhůru nohama a nechte zcela vychladit.

Jablečno švestkový koláč

Ingredience:

těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 lžíce studené vody

náplň:

  • švestky
  • jablka
  • citrónová šťáva
  • 100 cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte skořici, sůl, změklé a pokrájené máslo, žloutek a vodu. Postupně z ingrediencí vytvořte těsto a uložte ho na 2 hodiny do lednice.
  2. Troubu předehřejte na 200°C. Vypeckujte a na čtvrtky pokrájejte švestky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, pokrájejte a pokapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
  3. Vychlazené těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu.
  4. Na těsto nandejte ovoce a dejte zapéct na 15 minut do trouby.
  5. Poté troubu snižte na 190°C. Vytvořte náplň z cukru, žloutků a smetany. Směsí rovnoměrně zalijte předpečené ovoce a dejte péct na dalších 20-30 minut, aby náplň ztuhla.

Francouzský švestkový koláč

Ingredience:

  • 1 balení listového nebo křehkého těsta
  • švestky
  • 80 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany
  • 5 lžic mletých mandlí
  • mletá vanilka
  • skořice
  • marcipánový likér

Postup:

  1. Obdélníkovou formu na koláč vyložte listovým těstem. Propíchejte ho vidličkou a posypte mletými mandlemi.
  2. Na mandle rozdělte vypeckované a rozpůlené švestky. Poprašte skořicí.
  3. Vejce smíchejte s moukou, cukrem, vanilkou, smetanou a marcipánovým likérem.
  4. Směs nalijte na švestky a vložte koláč na 40 minut do rozehřáté trouby na 200°C.

Dva recepty na malinový koláč. Zkuste krém i drobenku!

Zdravý švestkový koláč s drobenkou z ovesných vloček

Ingredience:

  • 330 g švestek

křehké těsto:

náplň:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • vanilkový extrakt

drobenka:

  • 2 lžíce drcených ovesných vloček
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 30 g másla

Postup:

  1. Smíchejte mouku se solí a nasekaným ztuhlým máslem. Rychle těsto zpracujte na drobenku a příliš nehněťte, aby se máslo nerozpustilo.
  2. Přilijte studenou vodu a vypracujte celistvé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
  3. Troubu zapněte na 180°C. Těsto vyválejte na kruhovou placku. Vložte do kulaté koláčové formy a kusy těsta vtlačte postupně do formy. Snažte se okraje po obvodu lehce zvednout.
  4. Dno několikrát propíchejte vidličkou a dejte zapéct do trouby na 20 minut, dokud těsto nezíská růžovou barvu. Poté vyndejte, nechte zchladnout a troubu stáhněte na 160°C.
  5. Omyjte, rozpulte a vypeckujte švestky.
  6. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte vločky a cukr. Zlehka společně opražte a nechte vychladnout.
  7. V míse smíchejte tvaroh s cukrem, vajíčkem a vanilkou.
  8. Na předpečený korpus nalijte tvarohovou náplň a poklaďte ji švestkami.
  9. Na švestky nasypte posypku z ovesných vloček.
  10. Pečte v troubě dalších cca 20 minut.

Nekynutý švestkový koláč s rychlou přípravou

Ingredience:

  • švestky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g Hery
  • 2 vejce
  • 1 sklenice mléka
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

  1. Cukr s tukem a vejci utřete do pěny.
  2. Přidejte mléko, prosátou mouku s kypřícím práškem a vše dohromady promíchejte.
  3. Těsto vlijte do olejem vymazaného a moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem.
  4. Poklaďte rozpůlenými a vypeckovanými švestkami, které můžete ještě podle chuti pocukrovat.
  5. Pečte ve vyhřáté troubě pozvolna 30-40 minut.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Švestkový koláč na 7 způsobů. Ochutnejte klasiku i zdravější variantu