Pomazánka ze škvarků patří mezi české klasiky. Podle chuti ji můžete dochutit česnekem, kmínem, pálivými papričkami nebo pikantním kořením.
Jemná škvarková pomazánka
Postup přípravy
- Škvarky, hořčici, cibuli a žloutky rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
- Přimíchejte pokrájené bílky a okurky.
- Osolte, opepřete a pořádně promíchejte.
- Podávejte s čerstvým chlebem a sterilovanou okurkou.
Škvarková pomazánka s česnekem
Ingredience:
- 250 g škvarků
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 3 sterilované okurky
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- chléb k podávání
Postup:
- Škvarky rozmixujte v kuchyňském robotu najemno a přendejte do mísy.
- Ke škvarkům přidejte obě hořčice, prolisovaný česnek, cibulku pokrájenou najemno, nastrouhané sterilované okurky, sůl, pepř a zamíchejte.
- Nechte vychladit v lednici a podávejte s chlebem.
Pikantní škvarková pomazánka
Ingredience:
- 150 g škvarků
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce koření harissa
- 3 sterilované kozí rohy
- 1 kyselá okurka
- 1 vejce natvrdo
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
Postup:
- Škvarky vložte do mixéru společně se sádlem, posekanými kozími rohy, okurkou, česnekem, cibulí, vejcem natvrdo a harissou.
- Vše rozmixujte do jemné konzistence. Ochuťte solí, pepřem a v případě potřeby další harissou.
- Podávejte s čerstvým pečivem.
Bavorská škvarková pomazánka recept
Ingredience:
- 300-500 g vepřového boku bez kůže nebo škvarky
- 1 vejce natvrdo
- 1 větší jablko
- 2 bobkové listy
- 1 kyselá okurka
- 1 cibule
- sůl
- mletý pepř
- celý pepř
Postup:
- Vepřový bok nakrájejte na kostky velké asi 2 cm, dejte je do hrnce a nechte pomalu ohřívat.
- Když se začne tuk škvařit, osolte, přidejte celý pepř, bobkové listy a jablko pokrájené na čtvrtky. Nechte dál škvařit tak dlouho, dokud se ze zbytků masa neudělají zlatavé škvarky.
- Nechte vychladnout, sceďte sádlo a odstraňte kuličky pepře, zbytky jablka i bobkové listy.
- Škvarky rozmixujte v mixéru. Pokud chcete, přidejte k nim i trochu sádla.
- Cibuli, vejce i okurku nasekejte najemno. Vše přidejte ke škvarkům a promíchejte.
- Dochuťte solí a mletým pepřem. Promíchejte a podávejte s pečivem.
Moravská škvarková pomazánka
Ingredience:
- 250 g mletých škvarků
- 3 vejce natvrdo
- 2 lžíce hořčice
- 2 sterilované okurky
- cibule nebo svazek jarní cibulky
- stroužek česneku
- sůl
- pepř
Postup:
- K namletým škvarkům přidejte nastrouhaná vejce a okurky.
- Smíchejte s nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, hořčicí, solí a pepřem.
- Vše pořádně promíchejte a podávejte s čerstvým pečivem.
Staročeská škvarková pomazánka
Ingredience:
- 250 g škvarků
- 0,5 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce vepřového sádla
- 1 lžička kmínu
- sůl
Postup:
- Škvarky smíchejte se sádlem a prolisovaným česnekem.
- Přidejte nadrobno nasekanou cibuli, kmín a sůl podle chuti.
- Promíchejte a podávejte s chlebem.
Jak správně škvařit sádlo? Recept na chutné křupavé škvarky
Škvarková pomazánka Pohlreich
Ingredience:
- 500 g prorostlého vepřového boku s kostí
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 bobkový list
- 1 stroužek česneku
- ¼ lžičky hřebíčku
- mletý černý pepř
- sůl
- sádlo podle potřeby
Postup:
- Smíchejte v míse rozmarýn, utřený česnek, hřebíček, sůl a pepř.
- Maso vložte do velké nádoby s víkem, zasypte směsí a rukama upěchujte.
- Nádobu zavřete a nechte maso odležet v lednici na 24 hodin.
- Následující den předehřejte troubu na 150°C. Přesuňte maso do hrnce, přidejte bobkový list a zalijte 250 ml vroucí vody.
- Hrnec pevně utěsněte alobalem, přiklopte pokličkou a nechte v troubě při nízké teplotě dusit cca 3 hodiny, nebo dokud není maso měkké a nezačne téměř odpadávat od kosti.
- Maso se během dušení nesmí vysušit, proto jej pravidelně kontrolujte a v případě potřeby podlévejte vodou. Vytáhněte hrnec z trouby, sesbírejte tuk plovoucí na povrchu a odložte stranou. Nakonec vyklopte maso i se šťávou do mísy přes sítko.
- Maso nechte vychladnout. Pokud ve šťávě zůstalo moc tuku, seberte ho lžící a přidejte k odloženému tuku.
- Šťávu odlijte stranou. Jakmile maso zcela vychladne, odřízněte z něj kůži i kosti a vyhoďte je.
- Položte maso na prkénko a natrhejte ho pomocí dvou vidliček.
- Natrhané maso napěchujte do sterilizované sklenice a přelijte odloženou šťávou.
- Sklenici uzavřete a skladujte v lednici, kde vydrží asi 1 měsíc. Po otevření spotřebujte do 2 dnů.
Škvarková pomazánka toprecepty
Ingredience:
- 100 g škvarků
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 3 menší cibule
- pažitka
- sůl
- pepř
Postup:
- Na troše másla osmažte nadrobno pokrájenou cibuli.
- Do misky dejte posekané škvarky, sádlo, máslo, sůl, pepř a ještě horkou osmaženou cibulku.
- Pořádně promíchejte a nakonec přidejte posekanou pažitku.
- Podávejte s čerstvým pečivem.
Dobrou chuť!