×
WomanOnly

Škvarková pomazánka jako od babičky. 8 receptů na zabijačkovou dobrotu

Recept na škvarkovou pomazánku
Zdroj: Shutterstock

Pomazánka ze škvarků patří mezi české klasiky. Podle chuti ji můžete dochutit česnekem, kmínem, pálivými papričkami nebo pikantním kořením.

Jemná škvarková pomazánka

Ingredience:

  • 250 g škvarků
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce sádla
  • 1 středně velká cibule pokrájená na kostičky
  • 3 vejce uvařená natvrdo, s oddělenými žloutky a bílky nakrájenými na kostičky
  • 2 nakládané okurky nakrájené najemno
  • sůl
  • mletý pepř
  • čerstvý chléb k podávání

Postup:

  1. Škvarky, hořčici, cibuli a žloutky rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  2. Přimíchejte pokrájené bílky a okurky.
  3. Osolte, opepřete a pořádně promíchejte.
  4. Podávejte s čerstvým chlebem a sterilovanou okurkou.

Čtěte také: Vajíčková pomazánka na Velikonoce 5x jinak. Ochutnejte její různé varianty

Škvarková pomazánka s česnekem

Ingredience:

  • 250 g škvarků
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 3 sterilované okurky
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • chléb k podávání

Postup:

  1. Škvarky rozmixujte v kuchyňském robotu najemno a přendejte do mísy.
  2. Ke škvarkům přidejte obě hořčice, prolisovaný česnek, cibulku pokrájenou najemno, nastrouhané sterilované okurky, sůl, pepř a zamíchejte.
  3. Nechte vychladit v lednici a podávejte s chlebem.

Pikantní škvarková pomazánka

Ingredience:

  • 150 g škvarků
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce koření harissa
  • 3 sterilované kozí rohy
  • 1 kyselá okurka
  • 1 vejce natvrdo
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Postup:

  1. Škvarky vložte do mixéru společně se sádlem, posekanými kozími rohy, okurkou, česnekem, cibulí, vejcem natvrdo a harissou.
  2. Vše rozmixujte do jemné konzistence. Ochuťte solí, pepřem a v případě potřeby další harissou.
  3. Podávejte s čerstvým pečivem.

Bavorská škvarková pomazánka recept

Ingredience:

  • 300-500 g vepřového boku bez kůže nebo škvarky
  • 1 vejce natvrdo
  • 1 větší jablko
  • 2 bobkové listy
  • 1 kyselá okurka
  • 1 cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • celý pepř

Postup:

  1. Vepřový bok nakrájejte na kostky velké asi 2 cm, dejte je do hrnce a nechte pomalu ohřívat.
  2. Když se začne tuk škvařit, osolte, přidejte celý pepř, bobkové listy a jablko pokrájené na čtvrtky. Nechte dál škvařit tak dlouho, dokud se ze zbytků masa neudělají zlatavé škvarky.
  3. Nechte vychladnout, sceďte sádlo a odstraňte kuličky pepře, zbytky jablka i bobkové listy.
  4. Škvarky rozmixujte v mixéru. Pokud chcete, přidejte k nim i trochu sádla.
  5. Cibuli, vejce i okurku nasekejte najemno. Vše přidejte ke škvarkům a promíchejte.
  6. Dochuťte solí a mletým pepřem. Promíchejte a podávejte s pečivem.

Moravská škvarková pomazánka

Ingredience:

  • 250 g mletých škvarků
  • 3 vejce natvrdo
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 sterilované okurky
  • cibule nebo svazek jarní cibulky
  • stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. K namletým škvarkům přidejte nastrouhaná vejce a okurky.
  2. Smíchejte s nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, hořčicí, solí a pepřem.
  3. Vše pořádně promíchejte a podávejte s čerstvým pečivem.

Staročeská škvarková pomazánka

Ingredience:

  • 250 g škvarků
  • 0,5 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 1 lžička kmínu
  • sůl

Postup:

  1. Škvarky smíchejte se sádlem a prolisovaným česnekem.
  2. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli, kmín a sůl podle chuti.
  3. Promíchejte a podávejte s chlebem.

Jak správně škvařit sádlo? Recept na chutné křupavé škvarky

Škvarková pomazánka Pohlreich

Ingredience:

  • 500 g prorostlého vepřového boku s kostí
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ lžičky hřebíčku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • sádlo podle potřeby

Postup:

  1. Smíchejte v míse rozmarýn, utřený česnek, hřebíček, sůl a pepř.
  2. Maso vložte do velké nádoby s víkem, zasypte směsí a rukama upěchujte.
  3. Nádobu zavřete a nechte maso odležet v lednici na 24 hodin.
  4. Následující den předehřejte troubu na 150°C. Přesuňte maso do hrnce, přidejte bobkový list a zalijte 250 ml vroucí vody.
  5. Hrnec pevně utěsněte alobalem, přiklopte pokličkou a nechte v troubě při nízké teplotě dusit cca 3 hodiny, nebo dokud není maso měkké a nezačne téměř odpadávat od kosti.
  6. Maso se během dušení nesmí vysušit, proto jej pravidelně kontrolujte a v případě potřeby podlévejte vodou. Vytáhněte hrnec z trouby, sesbírejte tuk plovoucí na povrchu a odložte stranou. Nakonec vyklopte maso i se šťávou do mísy přes sítko.
  7. Maso nechte vychladnout. Pokud ve šťávě zůstalo moc tuku, seberte ho lžící a přidejte k odloženému tuku.
  8. Šťávu odlijte stranou. Jakmile maso zcela vychladne, odřízněte z něj kůži i kosti a vyhoďte je.
  9. Položte maso na prkénko a natrhejte ho pomocí dvou vidliček.
  10. Natrhané maso napěchujte do sterilizované sklenice a přelijte odloženou šťávou.
  11. Sklenici uzavřete a skladujte v lednici, kde vydrží asi 1 měsíc. Po otevření spotřebujte do 2 dnů.

Škvarková pomazánka toprecepty

Ingredience:

  • 100 g škvarků
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 3 menší cibule
  • pažitka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Na troše másla osmažte nadrobno pokrájenou cibuli.
  2. Do misky dejte posekané škvarky, sádlo, máslo, sůl, pepř a ještě horkou osmaženou cibulku.
  3. Pořádně promíchejte a nakonec přidejte posekanou pažitku.
  4. Podávejte s čerstvým pečivem.

 

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*